APIA. Credite la fermieri. Adeverințe privind bunăstarea animalelor

APIA. Credite la fermieri. Adeverințe privind bunăstarea animalelor

Timp de citire: 2 minute

Fermierii hunedoreni care au nevoie de documente necesare accesări de credite pentru dezvoltarea activității vor putea primi adeverințele necesare de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara.

Garantarea creditelor
Astfel, APIA informează că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor – pachet b – păsări, sesiunea I de depunere – anul III de angajament, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu agenţia.

Creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie sunt garantate prin Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

În fapt, toate convenţiile încheiate între APIA, Bancă şi Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.

Date importante
Potrivit convenţiilor și actelor adiționale încheiate, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera adeverințe pentru beneficiarii măsurii despre care vorbim, prin care confirmă faptul că solicitantul a depus în perioada 16 octombrie – 15 noiembrie 2014, cerere de plată pentru măsura specificată. Suma înscrisă în adeverință reprezintă valoarea celor trei deconturi justificative depuse din care va fi scăzută valoarea adeverinței/ adeverințelor emise anterior.

În cazul neeliberării niciuneia din adeverinţele precizate, se poate elibera, la cererea solicitanţilor, o adeverință prin care se confirmă faptul că solicitantul a depus, în perioada 16 octombrie – 15 noiembrie 2014, cerere de plată şi trei deconturi justificative aferente perioadei 16 octombrie 2014 – 15 iulie 2015, cu excepția beneficiarilor care au aplicat pentru efectiv mediu și care nu au obligația depunerii deconturilor justificative trimestriale. De asemenea, în adeverință se precizează dacă sancțiunile din anul/ anii de angajament anterior/i au fost recuperate până la data emiterii adeverinței.

Ce trebuie să respecte băncile
În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate prin APIA, banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%.
Mihaela PETROȘAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii