Cifre şi statistici foarte interesante ne-au parvenit după ultima şedinţă ordinară de la Petroşani, din Raportul de activitate al Primăriei municipiului Petroşani pe anul 2015. Unde, practic, este prezentată întreaga activitate desfăşurată în direcţiile, serviciile, birourile şi compartimentele din cadrul primăriei, subordonate Consiliului Local Petroşani.
La capitolul „iluminat public”, în raport ni se spune că în 2015 au fost înlocuite 1.460 de becuri şi accesorii, s-au eliberat 7 autorizaţii de săpare pe domeniul public şi s-au rezolvat 600 de sesizări ce au vizat „probleme de iluminat public”.
În „Cimitirul Central” s-au „mutat”, pentru totdeauna, 239 de petroşeneni.
Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpâni ne informează că pe parcursul anului 2015 la Petroşani „au fost capturaţi 471 câini comunitari”, care au fost deparatizaţi şi vaccinaţi. De la adăpostul de câini au fost adoptaţi 246 de patrupede şi au fost eutanasiaţi 152 de căţei nefericiţi. La finele anului trecut în adăpost se mai aflau fix 38 de căţei fără stăpân.
Legat de „Serviciul Salubritate”, D.A.D.P.P. ne informează în raport că „gunoiul menajer” s-a colectat zilnic de la containerele de pe străzile municipiului şi „săptămânal din Staţiunea montană Parâng, cu două autocompactoare marca MAN de capacitate 19 metri cubi fiecare şi cu alte două autocompactoare MAN de dimensiuni ceva mai mici, 12, respectiv 14 metri cubi fiecare. Pe tot parcursul anului, după statistica celor de la D.A.D.P.P. s-au colectat aproximativ 8.500 tone de deşeuri menajere şi peste 500 tone de deşeuri rezultate din demolări sau construcţii! Dacă raportăm populaţia Petroşaniului de la ultimul recensământ din 2011 (cea de 35.238 locuitori) cu numărul de tone de deşeuri menajere adunate de cei de la salubritate de la containere, rezultă o cifră de 4,14 tone pe cap de locuitor. Deci, fiecare dintre noi, cei ce locuim în Petroşani, am aruncat la gunoi peste 4.000 de kilograme de deşeuri menajere. Asta ar însemna cam 800 de găleţi pline cu gunoi menajer în 365 de zile (cam o medie de 5 kilograme are o găleată plină pe care o aruncăm, cel puţin aşa susţin specialiştii care fac tot felul de statistici oficiale privind calitatea vieţii)! Pare cam mult, dar aşa ies calculele. Tot acest serviciu a colectat anul trecut 355 kilograme de deşeuri provenite din aparatură casnică veche: televizoare, maşini de spălat, frigidere, monitoare, boilere, calculatoare ş.a.
Corneliu BRAN