Un bun şi interesant antrenament a fost susţinut de Avram Iancu marţi. Înotătorul din Petroşani a avut parte de alţi trei colegi de suferinţă în apa rece, ca de munte, a golfului „dintre ziduri” de la ţărmul Harbor Beach Dover.
Mark din Manchester,
de 48 de ani, cel mai galonat înotător dintre cei patru, a reuşit în urmă cu patru ani să treacă Canalul Mânecii cu un timp excelent de 10 ore şi 44 de minute. Acest timp l-a adus în top 100 înotători din toate timpurile care au înfruntat capriciile acestei adevărate punţi maritime din Marea Nordului, care uneşte insula britanică de continent.
„Am puţin timp liber şi am venit pentru o zi, să înot de plăcere”, ne-a spus Mark, un atlet desăvârşit cu o alonjă impresionantă, care încă înoată cu o forţă incredibilă şi cu un talent deosebit.
Joshua din New York
este un tânăr american venit de câteva zile în Dover pentru a-şi împlini visul. Este energic şi pare hotărât să treacă Canalul Mânecii din prima încercare, deşi ştie că nu e uşor să treci peste curenţii reci şi valurile ascuţite „chopi” (sau „forced waves”, cum le spun englezii), ori printr-un banc de meduze uriaşe şi alte surprize pe care le rezervă apa mării. „Sunt dispus să trec. De aceea am venit să stau în Anglia o lună, ca să mă antrenez şi să mă obişnuiesc cu apa rece a Canalului Mânecii”, a mărturisit el colegilor. Americanul, care după aventura din Dover, vrea să se mute în California, este programat să treacă de cei de la „Channel Swimming Asociation” în perioada 8-13 august, în funcţie de vreme, fiind primul pe lista ambarcaţiunii „Rowena”, care-l va însoţi. Este exact perioada în care este programat să treacă şi Avram Iancu, petroşeneanul fiind însoţit de o altă ambarcaţiune, denumită „Sea Leopard”, fiind al patrulea pe lista de programare.
Paul din Kent,
cel de-al treilea coleg de antrenament al sportivului nostru, are, ca şi Iancu, două treceri nereuşite, culmea coincidenţei, tot anul trecut! Ne-a spus că de data asta nici nu se gândeşte să nu treacă şi va da totul în acest sens. Avantajul său faţă de toţi este că Doverul e aproape de locuinţa sa şi s-a putut antrena anul acesta în mare încă din primăvară. Rămâne de văzut dacă va fructifica acest avantaj, mai ales că nu mai e demult la prima tinereţe.
Antrenamentul
a ţinut câteva ore, după prima oră şi după ce a atins zidurile, într-o parte şi alta a golfului, Mark a ieşit primul din apă.
„E rece apa, dar e bună de înotat pentru că nu sunt valuri puternice, decât într-o parte a golfului, în direcţia vântului. Afară însă parcă e şi mai rece, cu acest vânt care bate încontinuu. Îmi place cum înoată românul tău, are tehnică bună şi e un băiat puternic. Am să-i urmăresc pe internet atent cursa în august, aşa să-i spui. Să-i transmiţi când iese din apă mult noroc din partea mea! Din păcate, trebuie să plec că deseară trebuie să fiu în Manchester şi mâine dimineaţă la muncă”, ne-a spus englezul după ce s-a echipat de plecare, strângându-şi într-un rucsac hainele, prosoapele şi celelalte obiecte de plajă şi de înot.
Iancu a ieşit penultimul din apă, semn că a lucrat la capitolul rezistenţă foarte bine. A fost mulţumit de condiţiile legate de vreme, dar a recunoscut că valurile l-au deranjat atunci când a trebuit să înoate contra curenţilor şi contra vântului. Totuşi, a scos un timp excelent, media fiind peste cea a primelor zile…
Corneliu BRAN