Amnistia și grațierea nu vor mai putea fi legiferate de către Guvern....

Amnistia și grațierea nu vor mai putea fi legiferate de către Guvern. Ce proiect a inițiat senatorul Eleonora-Carmen Hărău

Timp de citire: un minut

Eleonora-Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara, a înregistrat recent un proiect legislativ prin care propune modificarea art. 26 din Legea  Nr. 90/2001 din 26 martie 2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în sensul ca Guvernul României să nu adopte niciodată modificări legislative cu privire la amnistie și grațiere prin Ordonanțe de Urgență.

Dacă modificarea propusă de către senatorul liberal trece de votul parlamentarilor, articolul 26 din legea menționată ar urma să conțină o specificație concretă, potrivit căreia Guvernul “nu poate adopta ordonanțe cu privire la infracţiuni, pedepse şi regimul executării acestora, precum și cu privire la acordarea amnistiei sau a graţierii colective”.

În expunerea de motive, senatorul Hărău arată că, potrivit Constituției României, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”, iar „infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora se reglementează prin lege organică”. Pe cale de consecință, dezincriminarea, schimbarea conținutului constitutiv al unor infracțiuni și modificarea felurilor și limitelor pedepselor nu pot face obiectul unei / unor ordonanțe de urgență.

Guvernul, mai arată senatorul Hărău, “poate avea în acest caz o inițiativă legislativă în conformitate cu prevederile art.74, alin. (1) și (3) din Constituția României, prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată, potrivit dispozițiilor art.108, alin. (1) și (3) din Constituția României”.

Important de menționat că “amnistia și grațierea, în conformitate cu prevederile art.74, alin.(1) și (2) din Constituția României, nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor, chiar dacă aceștia ar avea susținerea a cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot”.

Eleonora-Carmen Hărău, actualmente senator PNL de Hunedoara, este la al doilea mandat de parlamentar. A fost deputat de Hunedoara în legislatura 2012 – 2016. Este vicepreședinte al Comisiei de muncă, familie și protecție socială și membru al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, ambele din Senatul României.

Cătălin DOCEA

Descarcă aici documentele proiectului legislativ:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii