Alte reguli electorale / Veşti bune pentru AEP

Alte reguli electorale / Veşti bune pentru AEP

Timp de citire: 2 minute

Conform declaraţiilor oficiale, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) salută promulgarea, de către Preşedintele ţării, a Legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru, spune că „este pentru prima dată când Autoritatea este menţionată în mod expres în titlul unei legi, ceea ce reprezintă o recunoaştere a rolului esenţial al acestei instituţii în materie de management electoral”. Ea a declarat că anul acesta s-au realizat paşi importanţi în ceea ce priveşte reforma electorală, prin modificarea principalelor acte normative din domeniu.

Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente modifică regulile de alegere a senatorilor şi deputaţilor şi, totodată, conferă AEP atribuţii sporite atât în perioadele electorale, cât şi în cele dintre alegeri.

Pentru scena politică, cea mai importantă modificare pe care o operează această lege este aceea că senatorii şi deputaţii vor fi aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Pentru AEP, actul normativ consfinţeşte statutul de unică autoritate de management electoral, inclusiv în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale în secţiile de votare din străinătate.

Legea introduce o facilitate specială pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în altă ţară: vor fi organizate secţii de votare şi în localităţile unde îşi au domiciliul sau reşedinţa cel puţin 100 de alegători români, potrivit Registrului electoral. Tot ceea ce trebuie să facă alegătorii români din afara ţării este să se înscrie în Registrul electoral, cu adresa din străinătate, printr-o cerere scrisă adresată AEP începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

Potrivit noii legi, Autoritatea Electorală Permanentă va fi cea care va comunica Ministerului Afacerilor Externe (MAE) localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi numărul acestora şi va stabili, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare, cu avizul MAE.

O altă noutate a noului act normativ o reprezintă înfiinţarea Corpului experţilor electorali, pentru care AEP a pledat constant în ultimii ani. Este vorba despre o bază de date ce cuprinde persoanele care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Admiterea în corpul experţilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Mihaela PETROŞAN

Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor fi primele alegeri parlamentare la care se va aplica sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, atât în secţiile de votare din ţară, cât şi la cele din străinătate. Acest sistem va funcţiona potrivit prevederilor Legii nr.115/ 2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi va fi folosit în premieră la alegerile locale din iunie 2016.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii