Alături de primarul Petroșaniului și de personalul instituției, / Copiii de la...

Alături de primarul Petroșaniului și de personalul instituției, / Copiii de la „Casa Pollicino” au vopsit, miercuri, ouăle de Paști!

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Pe 4 octombrie 2008, Francesco Collarin și Morena Pavel puneau, la Petroșani, bazele „Casei Pollicino”, sprijiniți de zeci de firme și asociații umanitare din Italia. Prin cei 500.000 de euro strânși înainte de această dată, italienii au construit în Petroșani un centru destinat copiilor cu dizabilități, dar şi celor proveniți din familii cu probleme sociale, copii din Petroșani și alte localităţi din Valea Jiului.

De atunci și până azi, vreme de mai bine de 13 ani, instituția, sprijinită încă de la începuturi de Primăria municipiului Petroșani din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, funcționează neîntrerupt, cum la fel de neîntrerupt cel care conduce destinele „Casei Pollicino” este inimoasa doamnă director Florentina Presecan. Miercuri, 20 aprilie, am fost împreună cu colegii jurnaliști să vedem cum se desfășoară unul dintre cele mai așteptate momente de peste an de către copii: vopsitul ouălor de Paști!

 

Vopsirea ouălor de Paști – o preocupare serioasă, an de an, a copiilor de la „Pollicino”

Ca de obicei, copii mai mari și mai mici, fete și băieți, prichindei și adolescenți au umplut sala de mese a instituției, situată la parter, în imediata apropiere a bucătăriei. Veseli și în mare vervă copiii s-au așezat pe scaune și s-au apucat de vopsit ouă, în toate culorile, roșii cu predilecție, dar și galbene, albastre, verzi sau mov. Ba, mai mult, cei mai atrași de această activitate s-au apucat să le și picteze cu mult talent. Ce a ieșit și cum a fost puteți observa și în imaginile alăturate.

 

Tiberiu Iacob-Ridzi, prezent alături de copii în fiecare an la ritualul vopsirii ouălor

Ca de obicei, alături de copii au stat cadrele didactice și îngrijitoarele din cadrul personalului „Casei Pollicino”, în frunte cu doamna director Florentina Presecan, care i-au îndrumat și le-au pregătit dinainte vopselele speciale, tuburile cu vopsea, pensulele și tot ce a fost nevoie. Și cum tradiția e tradiție la „Pollicino”, primarul municipiului Petroșani, cel care de la alegerea în funcție n-a uitat să fie prezent alături de acești minunați copii și de cadrele lor, înainte de fiecare Paști și Crăciun, dar și de ziua când „Pollicino” își serbează data înființări, ori la alte acțiuni mari de peste an, inclusiv de 1 Iunie, de Ziua Copiilor. Primarul a stat de vorbă cu copiii, i-a învățat pe cei mai mici dintre ei cum să coloreze ouăle, a vopsit personal câteva ouă, după care s-a întreținut cu personalul și cu directorul, încercând să afle de ce ar mai fi nevoie ca și sprijin din partea primăriei, astfel încât la „Casa Pollicino” să nu existe niciun fel de problemă.

 

Atmosferă frumoasă, copii fericiți și o felie de pască tradițională drept premiu pentru „munca” depusă

Ca o concluzie, o acțiune frumoasă, bine punctată în fiecare an, prin care acești copii simt cu adevărat spiritul marii sărbători creștine ce se apropie peste câteva zile, Învierea Domnului, așteptată de toată creștinătatea ortodoxă. Felicitări doamnelor de la Casa Pollicino pentru toată munca lor și pentru modul profesionist cum decurg lucrurile, copiii având parte de toată căldura acestor îndrumători cu mult suflet.

Atmosfera frumoasă, veselă, caldă, destinsă a fost prezentă în permanență cât a durat acțiunea, la final toți copiii servind masa și, „din partea casei”, o gustoasă pască tradițională de Paști.

 

Declarații cald

La final am stat de vorbă cu doi dintre cei implicați, menţionaţi pe parcursul materialului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și doamna director Florentina Presecan.

„În fiecare an sunt invitat și vin cu mare plăcere înainte de Sfintele Paști la această foarte frumoasă și plăcută activitate: vopsitul ouălor. Vedeți, copiii sunt foarte bucuroși și mă bucur cel mai tare că de data aceasta sunt mai mulți ca de obicei, ceea ce este un lucru foarte frumos. Mulți dintre ei deja sunt adolescenți, îi știu de când erau de câțiva anișori. Cu Casa Pollicino am avut și avem o colaborare foarte bună, cei de la Pollicino fac o activitate socială foarte importantă pentru comunitatea noastră și pentru toată Valea Jiului – aici fiind copii din toată Valea, nu numai din Petroșani, iar primăria sprijină încă de la început această instituție. Sunt copii speciali, sunt copii cu Sindromul Down sau cu alte dizabilități, medii ca și gravitate, iar aici ei învață foarte multe lucruri, socializează foarte mult și desfășoară foarte multe activități care îi ajută în dezvoltarea lor pe plan personal. Este și un ajutor foarte important pentru familiile acestor copii speciali. Faptul că ei pot să vină  aici în fiecare zi, între orele 9,00 și 15,00, unde sunt îndrumați de cadre specializate, unde au activități și unde servesc și două mese pe zi, sunt de mare sprijin pentru dezvoltarea lor și pentru părinții lor. Avem aici cadre de specialitate, pregătite pentru această activitate, dar în primul rând cadre pasionate și care depun mult suflet în ceea ce fac, acest lucru fiind probabil cel mai important. O felicit pe doamna director pentru modul în care reușește să gestioneze acest centru, cât și pe partenerii noștri din Italia, fără de care nu am fi avut acest centru și nici know-how-ul necesar, astfel încât să putem să avem grijă de acești copii”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

De partea cealaltă, directorul Florentina Presecan a menționat:

„Doamne Ajută că și în acest an reușim să întâmpinăm cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului, așa cum se cuvine, în Săptămâna Patimilor, cu activități specifice acestei sărbători ce urmează să vină. Copiii după cum se vede sunt încântați, fericiți că suntem împreună la această activitate și dorim pe această cale să urăm tuturor celor care fac parte din marea familie Pollicino, Sărbători Fericite! În total în Casa Pollicino sunt ocrotiți un număr de 70 de copii, dintre aceștia, marea majoritate sunt din Petroșani, dar asistăm copii cu dizabilități din întreaga Vale, din Lupeni, Vulcan, Petrila, acest centru fiind de altfel unic în zonă în felul său”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii