Avântul pe care l-au luat cluburile de robotică la liceele din Valea Jiului și unele performanțe ale tinerilor determină Universitatea din Petroșani să introducă o nouă specializare. Robotica se va studia în Dealul institutului, tocmai pentru ca acești tineri valoroși să rămână acasă, dar în același timp să se poată specializa și în acest domeniu de viitor.
Universitatea din Petroșani este principala sursa ce furnizează specialiști pe piața din Valea Jiului și chiar în județul Hunedoara. Pentru a ține pasul cu trendul pe care l-a luat în zona noastră un domeniu relativ nou, reprezentanții UPET vor ca și la Petroșani să se studieze robotica. Zeci de elevi de liceu din Valea Jiului performează în acest domeniu, iar cum zona este în plină și… veșnică tranziție, robotica cu siguranță este viitorul.
„Am făcut și pentru robotică un dosar de acreditare. Aici intră cele două departamente ale Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică. Robotica este făcută ca specializare după tot ce au marile politehnici din România. Sperăm ca prin acest program de studiu să atragem tinerii pasionați din liceele din Valea Jiului înspre această specializare, în așa fel încât, pe lângă ce avem noi aici, hub-ul de robotică, să vină și studenții pe specializare și să creăm, până la urmă, o emulație mult mai mare în acest domeniu care este de prezent și de viitor, și practic să ne pliem pe ceea ce se va face în Valea Jiului în viitor. Așa cum ne-am pliat cu masterul pe care l-am făcut pe baterii și surse regenerabile de energie, acum ne pliem și pe această sursă de a dezvolta producția de componente pentru roboți sau chiar de roboți”, a spus Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani este una care are ca tradiție mineritul. Ani la rândul, mediul academic de aici s-a dezvoltat, și-a deschis orizonturile la tot ceea ce era nou. Acum, prin această specializare, putem spune că Universitatea din Petroșani, ține pasul cu realitățile Văii.
„Chiar dacă mineritul de cărbune de la noi se va restrânge, rămân urmele mineritului din Valea Jiului, care înseamnă toate aceste halde de steril care există de la un capăt la altul al Văii. Sunt bani europeni, prin care primăriile pot rezolva această problemă a haldelor de steril. Noi considerăm că trebuie prelevate probe, analizate, să vedem dacă se pot reexploata, dacă se pot folosi în alte scopuri. Și atunci pentru elemente de gen – prelevare de probe, analize, alte și alte lucrări necesare – putem folosi roboți. Este mai greu cu roboții în subteran, pentru că aici trebuie să găsim tehnologii neconvenționale care să exploateze, dacă mai considerăm că e fezabil și rentabil, sau dacă nu măcar să putem scoate metanul din stratele de cărbune și din pungile de metan din subteranul Văii Jiului”, a mai completat Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Robotica este viitorul, iar această nouă specializare care va fi introdusă în paleta largă de domenii ce pot fi studiate la Universitatea din Petroșani, cu siguranță vor ține acasă tinerii Văii care acum fac performanță. Și, de ce nu?!, vor aduce la Petroșani, așa cum am văzut că se întâmplă și în cazul altor specializări, studenți din toate colțurile țării sau chiar ale lumii.