Miercuri, 30 septembrie 2015, la şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a participat şi managerul Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, care a lămurit, cu calm şi competenţă, situaţia reală a societăţii şi a explicat care sunt argumentele modificărilor de tarife de către ADI Apa Serv Valea Jiului.
E un plan de tarifare de respectat
Costel Avram a demontat unele acuzaţii la un mod pueril, populist şi politicianist, care i se aduc referitor la faptul că societatea pe care o conduce a majorat tarifele serviciilor prestate.
„Eu pun în aplicare hotărârile pe care le ia Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Asociaţia ia aceste hotărâri în baza unui contract de finanţare care a fost asumat de toate consiliile locale din Valea Jiului şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Este un contract de finanţare din care politica tarifară face parte integrantă. Nerespectarea contractului ar duce de la sine la returnarea a 40 de milioane de euro plus a nu ne mai duce în continuare, a lua fonduri europene. Dacă Consiliul Judeţean Hunedoara, consiliile locale spun să nu respectăm politica tarifară eu sunt întru totul de acord. Situaţia financiară a firmei arată că se poate funcţiona şi fără majorarea tarifelor, dar respectarea planului de tarifare duce ca Apa Serv Valea Jiului să fie primul operator din România care să ia din nou fonduri pe perioada 2014-2020, în continuare pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.”, a declarat Costel Avram.
Rectificare bugetară
Managerul Apa Serv Valea Jiului a mai explicat faptul că suma de peste 700 de mii de lei cu care a fost rectificat bugetul Apa Serv Valea Jiului, în şedinţa CJ de miercuri, reprezintă, în fapt, încasarea mai atentă şi mai bună de la populaţie. „Plus, să nu uităm faptul că la 1 aprilie s-a ajustat tariful, dar în acelaşi timp trebuie să punem bani şi în fondul de rezervă în care trebuie să ai bani pentru a întreţine lucrările. Când investiţia este terminată, să ai bani pentru a întreţine această investiţie.”, a precizat Costel Avram.
Şicane politicianiste
La rândul lui, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, a declarat că a dorit ca lucrurile în privinţa Apa Serv Valea Jiului şi tarifele la apă să fie lămurite.
„Am avut o observaţie în final pentru cei de la Apa Serv. Pe mine mă interesează în mod deosebit să ne fie prezentată situaţia: fluxurile financiare prin care s-a constituit acest fond de întreţinere-dezvoltare, pentru că ştiu că este un parametru obligatoriu în contractele de finanţare europeană şi nu aş vrea să fim nevoiţi ulterior, mai devreme sau mai târziu, să-l plătim din banii judeţului Hunedoara, ci aş vrea să fie plătit astăzi, acum, de către operator, să fim asiguraţi noi că lucrurile stau aşa cum trebuie”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.
David a mai spus că, în Valea Jiului, majorarea tarifului este o problemă socială, dar raţiuni politice inflamează spiritele. „Toată lumea ştie că sunt oameni care îşi duc viaţa foarte greu, de la o zi la alta. Şi vorbim de sute de familii cu siguranţă, care sunt la nivelul subzistenţei. Orice majorare de preţ a unui serviciu public reprezintă o problemă. Dar constat, din păcate, că această problemă este întreţinută artificial din raţiuni politicianiste. Eu, unul, personal, consider că nu e sănătoasă întreţinerea unei asemenea retorici care s-a dovedit a avea rezultate, din păcate. Oamenii care sunt disperaţi se lasă uşor influenţaţi de unul sau altul politician. Cel care întreţine cel mai mult aceasta dezbatere este omul care a promis că dacă va ajunge senator va face ca apa să fie distribuită gratuit către cetăţii din Valea Jiului. Chiar îl rog să-şi aducă aminte de aceste promisiuni şi să le pună în practică. Este un senator aflat la guvernare şi n-are decât să-şi respecte promisiunea faţă de Valea Jiului.”, a mai spus Adrian David.
Mihaela PETROŞAN
Costel Avram: „În continuare cel mai rău platnic este populaţia. Dacă nu erau fonduri europene Valea Jiului astăzi putea să rămână fără apă. Un singur lucru vă pot spune: toţi primarii sunt de acord că investiţiile trebuie să continue şi planul de tarifare trebuie respectat. Acest plan a fost aprobat în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean în 2010. De la 1 septembrie s-a modificat legea, un plan de tarifare asumat printr-un contract de finanţare va fi aprobat de ANRSC fără acordul consiliilor locale şi a consiliului judeţean.”.
„Când m-am dus la Apa Serv, am avut de încasat 220 de miliarde de lei vechi. La ora când vorbim mai avem de recuperat 150 de miliarde. Am recuperat 70 de miliarde. Când m-am dus la Apa Serv toate bunurile erau ale Finanţelor. Acum toate bunurile sunt cumpărate de Apa Serv. Când m-am dus la Apa Serv aveam de plătit de la foştii directori, care în cinci ani au plătit 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi – pe cinci ani) la Apele Române, iar eu am plătit 4,5 miliarde pe lună. Am avut 120 de miliarde de plată, şi la ora aceasta mai sunt 11 miliarde de plată. Nu avem un leu datorii la bănci sau la stat. Funcţionăm după regulile economiei de piaţă şi rezultatele financiare arată că managementul este unul bun. Repet, cât priveşte planul de tarifare respect deciziile pe care mi le dă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.”, a declarat Costel Avram.
„Luni am fost la o întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene. Săptămâna viitoare scoatem la licitaţie deja primele lucrări. Suntem primul operator din România care începem lucrările în partea a doua a proiectului. Valoare proiectului este de aproximativ 90 de milioane de euro.”, a mai spus Costel Avram.