Adevărata față a administrației Nistor: / Trei ani pierduți în lupta pentru...

Adevărata față a administrației Nistor: / Trei ani pierduți în lupta pentru salvarea clădirii teatrului din Petroșani!

Timp de citire: 4 minute

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara joacă ieftin în fața unui întreg județ. Asta-i concluzia de bun-simţ la care ajunge orice cetăţean avizat. Care, având la dispoziţie surse publice de informare, poate analiza activitatea legislativului judeţean şi astfel poate lesne deduce că preocuparea savant mimată de conducerea CJ Hunedoara nu-i decât o banală, dar disperată, luptă de a arăta că se face, totuşi, câte ceva. De cele mai multe ori pe ultima sută de metri, la nimereală. Mai marii de la judeţ nu ratează însă nici o ocazie de a se lăuda, chiar şi cu blana ursului din pădure.

De câteva zile, conducerea executivă a judeţului se dă mai pusă pe treabă ca niciodată, de parcă icoana Sf. Panfutie din Bejan n-ar mai fi stat aşa, să lăcrimeze fără rost, ci i-a hărăzit şi impulsionat pe preacucernicii anterior menţionaţi cu darul priceperii fără de margini.

Nu doar că, pe ultima sută de metri, înainte de şedinţa ordinară a CJ Hunedoara din 28 ianuarie a.c., pe lista suplimentară a apărut proiectul de hotărâre privind restaurarea şi punerea în valoarea a clădirii Cazinoului Funcţionarilor Societăţii Petroşani (astăzi sediu al Teatrului Dramatic “Ion D. Sîrbu”), ci – pentru ziua de luni, 31 ianuarie a.c. – consilierii judeţeni au fost convocaţi de îndată pentru a analiza un nou proiect, cel de aprobare a notei conceptuale şi a temei de proiectare pentru acelaşi obiectiv.

Tot de îndată, propaganda roşie a umplut reţelele de socializare cu informaţia că, printr-un proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara, clădirea Teatrului Dramatic “Ion D. Sîrbu” va fi restaurată.  Din vrăjeala celor de la CJ, cetăţeanul de rând ar putea deduce că zeci de muncitori sunt deja pe drum spre instituţia de cultură, gata să-i facă sediul să se întoarcă după soare.

Stai aşa, că nu-i chiar aşa! Aflaţi, în cele ce urmează, ce şi cum.

În primul rând, în data de 28.01.2022, consilierii judeţeni au autorizat preşedintele în exerciţiu al administraţiei judeţene să depună un proiect (o cerere de finanţare) în actuala sesiune organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) prin Apelul de finanţare Timbrul Monumentelor Istorice 2022. Mai exact, CJ Hunedoara vrea să obţină de la INP o finanţare, maximul posibil fiind de 140.000 de lei, cu o contribuţie proprie de 14.000 de lei, sume pe care, ulterior, să le plătească unui terţ pentru elaborarea Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (D.A.L.I.) pentru clădirea teatrului din Petroşani.

Angajaţii şi conducerea CJ Hunedoara s-au dat de ceasul morţii să fie aprobat proiectul din 28 ianuarie (iar mai apoi şi cel din 31 ianuarie) dintr-un motiv foarte simplu:  termenul limită de înscriere a proiectelor a fost 1 februarie 2022, ora 16:00. Aici apare o nouă dovadă de durere în cot, boală actuală a cărei rată de incidenţă în instituţia amintită dă fum în nas oricărui alt fenomen de masă, fie el medical ori ba.

Să nu vă închipuiţi că tot acest hei-rup de la CJ a fost generat de vreo culpă a celor de la Institutul Naţional al Patrimoniului, care au cerut proiecte de finanţare pe repede înainte. Nicidecum. Proiectele de finanţare au avut ca perioadă de pregătire intervalul 11 octombrie 2021 – 1 februarie 2022, depunerea efectivă fiind posibilă începând cu data de 3 ianuarie 2022. Cu alte cuvinte, funcţionarii şi conducerea CJ Hunedoara au tăiat frunze la câini până în 28 ianuarie 2022. Când, pe ultima sută de metri, s-au apucat disperaţi de muncă în încercarea de a nu pierde ultimul tren, termenul limită de depunere din 1 februarie 2022, ora 16:00. Cine i-a oprit să se apuce de muncă din 11 octombrie 2021 şi să depună proiectul chiar pe 3 ianuarie 2022? Nu i-a oprit nimeni, dar nici “competenţii” de la conducerea CJ nu au pus funcţionărimea la muncă.

Deşi evaluarea proiectelor se va derula abia în luna martie 2022, iar rezultatul final al analizei dosarelor (proiectelor) depuse va fi afişat doar în 13 aprilie, propaganda roşie s-a apucat, după cum spuneam, să dea drept certă restaurarea clădirii teatrului. Asta deşi, în ultimul ceas, beteagul aparat de la judeţ abia a scremut o cerere de finanţare a cărei aprobare nu este certă. Apelul de finanţare al INP are disponibil doar 1.000.000 de lei pentru cereri de acest gen, proiectele urmând a fi finanţate dacă documentaţia solicitată este completă, în raport cu un punctaj bine stabilit. Şi dacă documentaţia ar fi completă, nimeni nu poate garanta ca, în lista de proiecte, al nostru va avea suficiente puncte, în faţa altora, încât să fie finanţat.

În documentele puse la dispoziţia consilierilor judeţeni, Nistor & Co. prezintă lucrurile ca şi când el şi ai săi subordonaţi au găsit o oportunitate de finanţare şi, iată, s-au apucat de treabă. În realitate, oportunitatea de finanţare prin Institutul Naţional al Patrimoniului există încă din 2020, iar Consiliul Judeţean Hunedoara NU A DEPUS nici o cerere de finanţare în apelurile anuale anterioare, din 2020 şi 2021.

Vorbim aşadar despre trei ani pierduţi, trei ani în care, dacă le-ar fi păsat cu adevărat, Nistor şi aplaudacii săi ar fi putut depune deja proiectele (cererile de finanţare) şi, dacă acestea ar fi fost aprobate, ar fi redat clădirii teatrului din Petroşani strălucirea de altădată.

Şi asta nu e tot! Nu pare penibil felul în care, pentru o finanţare ipotetică de numai 140.000 de lei, Nistor & Co. se laudă pe toate gardurile? Dacă ar fi fost realmente preocupată de soarta clădirii teatrului din Petroşani, conducerea judeţeană ar fi lăsat-o mai moale cu indemnizaţiile colosale pentru camarila de partid mufată la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, ori n-ar fi irosit banii judeţului pe măşti faciale scumpe (purtând, precum omul de rând, măşti medicale uzuale, plătite din propriul buzunar) sau pixuri, stilouri şi agende de 60 – 80 de lei bucata. S-ar fi economisit, lesne, ăia 140.000 de lei pentru D.A.L.I. încă din 2020.

Dar, dacă toate ar fi fost la locul lor, cine ne-ar mai fi vândut gogoşi, maculatură din asta de Facebook despre blana ursului din pădure?

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii