Adevăr spus în față: Reconversia de până acum a forței de muncă...

Adevăr spus în față: Reconversia de până acum a forței de muncă din Valea Jiului a fost o mare minciună

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Miercuri după amiază, am avut ocazia să fiu de față la materializarea unei inițiative – „Mediul de afaceri din municipiul Vulcan – prezent și perspective” –  a Grupului de Acțiune Locală Vulcan, sprijinită de către primărie, firește, vizând eficientizarea relației dintre autoritățile locale și sectorul privat. Relație care, să fim obiectivi, constă mai mult în obligația ca acesta din urmă să-și plătească dările către stat, fără, însă, ca să primească mai nimic în schimb.

 

Fără îndoială,

slogane cum este cel care vorbește despre „Oameni pregătiți pentru viitorul Vulcanului” sau „Posibilități de angajare a persoanelor defavorizate” dau bine în scris, numai că se mai poticnesc când ne raportăm la realitate. Prezentarea a fost făcută de doamna Rodica Peter, șefa GAL Vulcan, după care a rostit câteva cuvinte și primarul Cristian Merișanu. El a precizat că perfecționarea forței de muncă din zonă se poate face numai cu sprijinul mediului de afaceri local. Ca atare, inițiativa Gal-ului și a primăriei vulcănene vrea să se constituie într-un „liant între cei care caută forță de muncă și cei care pot oferi forță de muncă”. Totodată, el a amintit că dorește ca, în acest an, „Vulcanul întreg să fie declarat stațiune turistică, iar nu doar stațiunea din Pasul Vâlcan”.

 

Cea care s-a referit

mai pe larg la problemele mediului de afaceri a fost doamna Simona Cojocărescu, administratorul unei societăți comerciale din Brad care, așa cum dumneaei a menționat, de cincisprezece ani face proiecte europene. Una dintre inițiativele puse la bătaie de către doamna din Brad ar fi aceea a înființării unui centru de informații pentru proiecte, necesar pentru a se obține datele necesare înaintea semnării unor contacte. În acest mod, se poate acționa cu discernământ și pot fi evitate „țepele”. Ba, mai mult, a mers dumneaei mai departe, s-ar putea constitui un centru de afaceri, „unul pe bune, în care oamenii de afaceri să se regăsească. Un fel de club al lor”. Sau, de ce nu, s-ar putea constitui o filială a Uniunii Naționale a Patronatelor. O filială județeană al cărei sediu să fie chiar aici, la Vulcan. Mă rog, eu m-am rezumat la câteva idei, dar propunerile administratorului SC Interlog Com srl Brad, au fost mai multe. În mod sigur că ele au fost reținute de către cei direct interesați.

 

Deși rostite

cu pasiune și mult patos, propunerile doamnei Simona Cojocărescu nu i-au sensibilizat, așa cum dumneaei și-ar fi dorit, pe oamenii de afaceri care au ascultat-o cu atenție. Domnul Constantin Fulga, președintele Asociației de Inițiativă a Oamenilor de Afaceri din Valea Jiului, a fost de acord că, da, generic sună frumos înființarea unui centru de afaceri, numai că este mai greu de materializat și, de aceea, despre asta „trebuie discutat mai mult”. Domnia sa ar vrea ca discutatul centru de informații să aibă influență și la centru, acolo unde „decidenții schimbă regulile în timpul jocului”. Domnul Fulga a salutat ideea reconversiei forței de muncă, numai că, și aici a zis-o pe cea dreaptă, celor marginalizați trebuie să le fie insuflată și dragostea pentru muncă. „Îi luăm, îi școlim, îi angajăm, dar, apoi, ei nu vor să muncească. Trebuie găsite măsuri pentru ca acești oameni să nu mai primească venitul minim garantat dacă refuză munca!”, a fost categoric mai marele oamenilor de afaceri din vale. (dar și oamenii de afaceri trebuie să înțeleagă, domnule Fulga, să nu-și bată joc de angajații lor; iar propunerea Dvs. ca oamenii aceștia să nu mai primească suma ridicolă pentru așa numitul venit minim garantat dacă refuza munca, e chiar aiurea; alegerea locului de muncă ține de libertățile universale ale individuale – n.r.)

 

Domnul Constanin Dicu,

patronul Diacom Lupeni, a propus ca reconversia forței de muncă să fie făcută chiar de către firmele interesate. Caz în care banii europeni destinați acestui scop „să ajungă în contul firmelor care fac reconversia”. „Ar fi posibil?”, a întrebat dumnealui, încredințat fiind că, în acest mod, s-ar evita veriga intermediară constituită din alte societăți care urmăresc doar să ia acești bani.

Domnul Emil Părău de la SC Comexim srl Lupeni a pus degetul pe rană. „Avem nevoie de educație, a zis dumnealui. De la cei mari la cei mici. Trebuie schimbate mentalități”. „În Valea Jiului – nu s-a sfiit dumnealui să spună –  reconversia forței de muncă desfășurată până acum a fost o mare minciună. S-a făcut cu diplome de date în trei zile!”.

Domnul Sorin Apostu a fost de părere că „discuția a coborât în forma de tehnocrație”. Din punctul său de vedere calificarea adevărată rămâne o poveste. „La mine contează caracterul, a vrut dumnealui să se afle, iar mai apoi oamenii pe care pot construi. Fiecare om e cu particularitățile lui”. Important, a mai accentuat potentul om de afaceri petroșenean, e dorința de muncă a celui pe care vrei să-l angajezi  și „dorința lui de a-și crește calitatea muncii”.

 

Doamna Mihaela Chirculescu,

om de afaceri vulcănean, a fost mai împăciuitoare. Dumneaei face parte din categoria antreprenorilor noi, „piloni ai comunității”, și, în calitatea aceasta, ar fi interesată de modul în care i-ar putea să facă să muncească pe cei care fug de muncă de parcă aceasta ar fi Covid 19. Întâlnirea s-a terminat în coadă de pește. Afară, la o țigară, oamenii de afaceri care au participat la întâlnire au convenit să se mai vadă. Asta după ce, eventual, își vor fi creionat intențiile și propunerile. Iar viitoarea reuniune nu trebuie neapărat să fie una publică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii