Accident pe un drum neîntreținut sau plin de gropi? Primarul poate fi...

Accident pe un drum neîntreținut sau plin de gropi? Primarul poate fi pus la plată, din propriul buzunar!

Timp de citire: 4 minute

Asigurătorii nu mai lasă de la ei și, în din ce în ce mai multe cazuri, după ce plătesc pagubele pentru bunurile asigurate, cer și primesc la rândul lor despăgubiri de la administrațiile publice locale, cele județene sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după caz. Se întâmplă asta în cazul evenimentelor rutiere sau al daunelor produse unor autoturisme (chiar dacă nu rulau în timp ce au fost avariate), dacă instanța de judecată constată că, indiferent dacă evenimentul s-a produs sau nu din vina conducătorului auto, apariția pagubei a fost influențată de starea (adesea) deplorabilă a drumurilor. Mai mult, poliția poate amenda personal primarul unei localități pentru neîntreținerea drumurilor. La fel se poate întâmpla și dacă drumul este administrat de Consiliul Județean sau CNAIR, amenzile putând fi date șefilor din respectivele instituții. Avem și exemple concrete. Vestea bună e că, de acum, delăsarea îi poate arde grav pe buzunare pe cei care trebuie să întrețină drumurile, dar nu o fac.

Argumentăm cele de mai sus…
… prezentând, pe scurt, cazuri (unele deja finalizate în instanță) atât din Valea Jiului, cât și din alte județe ale țării. La Judecătoria Petroșani, spre exemplu, Omniasig Vienna Insurance Group SA cere punerea la plată a Primăriei municipiului Vulcan în urma unui eveniment rutier produs pe șoseaua de centură (înainte de Biserica Catolică), pe segmentul de drum DN 66A km 3 + 847 m – km 10 + 510 m. În cauză a fost deja întocmit un raport de expertiză, misiunea expertului fiind aceea de a stabili dacă daunele produse unui autoturism Audi A6 au fost generate sau nu de gropile existente la nivelul carosabilului. Cert este că, la data evenimentului, în carosabil existau gropi, ceea ce înseamnă că administratorul drumului (în speță Primăria municipiului Vulcan) nu și-a respectat obligațiile legale. Primăria n-a investit în întreținerea drumurilor, deci ar putea fi bună de plată.

Într-un alt dosar, Omniasig Vienna Insurance Group SA solicită despăgubiri de natură financiară de la Primăria municipiului Petroșani. În acest caz, vorbim despre daune înregistrate de un BMW X6, expertiza tehnică de specialitate solicitată în cauză având misiunea de a stabili în ce măsură starea drumurilor din municipiul Petroșani a determinat defecțiunile autoturismului în cauză.

“Atunci când documentele depuse la dosar confirmă, prin expertiză tehnică, legătura de cauzalitate între starea drumului și evenimentul rutier, administratorul drumului poate fi obligat de către instanță să achite, total sau parțial, contravaloarea pagubelor înregistrate. Esențial este ca, în cazul unor evenimente de acest gen, și păgubitul să insiste pentru menționarea în documente a stării de fapt, a situației de la fața locului, și să strângă chiar personal cât mai multe probe. Ulterior, aceste probe îi vor fi de folos pentru a obține, cât mai rapid, despăgubirea de la asigurător. Care, la rândul său, se poate îndrepta împotriva administratorului drumului”, arată avocatul Daniel Tomescu din cadrul Baroului Hunedoara.

De altfel, trebuie spus că delăsarea nu îi poate arde la buzunare doar pe edili. Judecătoria Petroșani a obligat recent o asociație de proprietari din localitate (str. 1 Decembrie 1918 bl. 63) să achite asigurătorului suma de 4.176,76 lei cu titlu de despăgubire, plus dobânzi și cheltuieli de chemare în judecată. De ce? Căderea acoperișului de pe imobilul menționat, în urma unui vânt puternic, a determinat avarierea unui autoturism Peugeot 208, parcat în zonă, autoturismul fiind asigurat la Omniasig.

Spuneam,…
…la începutul articolului, și despre evenimente, dosare din alte județe, cazuri în care administratorul drumului a fost bun de plată. În urma unui eveniment rutier, comuna Săcălaz din județul Timiș a fost obligată să achite către Omniasig suma de de 14.525,05 lei, cu titlu de despăgubire, plus dobânda legală penalizatoare, precum și cheltuielile de judecată.

Primăria în cauză plătește doar jumătate din daunele înregistrate în urma evenimentului rutier deoarece instanța a stabilit o culpă comună. Atât a conducătorului păgubit, care a încălcat legea și nu a redus viteza la intrarea într-o intersecție, cât și a administrației locale (deoarece, la locul producerii accidentului, indicatorul “Cedează trecerea” era deteriorat și căzut de pe stâlpul de susținere).

Un primar amendat. Da, este posibil!
Tot în Timiș, fostul primar Nicolae Robu a fost amendat personal de către Rutieră cu 6.250 de lei și 50 de puncte amendă după ce, la locul unui eveniment rutier, polițiștii au constatat lipsa semnalizării corespunzătoare (prin marcaj și indicator) a unei treceri de pietoni. Primarul a fost sancționat pentru săvârșirea contravenției “neasigurarea stării de viabilitate a părții carosabile potrivit standardelor în vigoare, precum și neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă” (prevăzută art. 104 pct. 4 din OUG 195/2002, republicată), deoarece “Administratorul drumului public este obligat să asigure viabilitatea acestuia” (conform art. 3 alin. 1 din Regulamentul pentru aplicarea OUG 95/2002, privind circulația pe drumurile publice).  Chiar dacă a atacat in instanță Procesul verbal de contravenție, fostul edil a pierdut definitiv procesul. Informații complete în acest articol.

Un alt aspect…
… de care trebuie ținut cont în cazul în care autoturismul tău este implicat într-un eveniment rutier (sau suferă daune, chiar în timp ce nu rulează) este nivelul despăgubirilor de care beneficiezi. Daunele poliţelor de asigurare sunt plătite, de obicei, la jumătate. Dacă vrei să afli ce trebuie să faci ca să nu mai iei ţeapă pe banii tăi, te sfătuim să recitești și acest material.


Ți-a plăcut acest articol? Ne poți susține lansând o comandă pe site-ul agenției noastre de publicitate.


 

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii