• Valea de Peşti – 142 l/ mp • Lupeni – 125 l/ mp • Petroşani – 83 l/ mp • Iscroni – 60 l/ mp • Jieţ-Petrila – 53 l/ mp • Apa din lacul de acumulare de la Valea de Peşti, de vineri după-amiaza până sâmbătă dimineaţa, în nici 24 de ore, a crescut cu 2,6 metri • La Spitalul de Urgenţă Petroşani – inundate subsolul şi casa liftului • Angajaţii de la Apa Serv au „zburat” peste toată Valea, mai ceva ca MIG-urile… • 130 de pompieri au răpus în cele din urmă inundaţiile
De la Sorin Corici,
şeful SHI Petroşani, am aflat că vineri seara şi în noaptea ce a urmat în Valea Jiului s-au înregistrat noi recorduri istorice de precipitaţii, un adevărat potop, ce putea fi mult mai grav dacă norii nu se dispensau pe o rază mai mare: „În intervalul de timp situat între orele 18,00 – vineri, 15 iulie – 9,00 – sâmbătă, 16 iulie – ploile au căpătat dimensiuni ameţitoare până şi pentru specialişti. Astfel, la Valea de Peşti s-a atins un nou istoric nedorit, de 142 l/ mp, la Lupeni 125 l/ mp, la Petroşani 83 l/ mp, la Iscroni 60 l/mp, în timp ce la Jieţ-Petrila, în estul Văii Jiului s-au înregistrat 53 l/ mp. S-a atins şi depăşit cota de atenţie a Jiului de Vest la Câmpu lui Neag, noaptea de vineri spre sâmbătă, la orele 3,00, după care vârful de apă a ajuns la orele 7,00 la Iscroni, Jiul depăşind şi acolo cota de atenţie. Un alt record negativ l-am înregistrat în Parâng, unde, în intervalul 18,30-19,30, deci într-o singură oră, au căzut 48,5 l/mp de apă. Vă daţi seama ce puhoi de apă căzută într-o singură oră?! De aceea nu este de mirare că pârâurile Maleia, Sălătruc, Staicului şi Slătinioara s-au umflat din nou, iar pe versanţi s-au format torenţi de nestăvilit care s-au îndreptat spre localităţile Petroşani şi Petrila. Faptul că ne-a găsit pe toţi pregătiţi, atât pe noi cât şi autorităţile locale, pompierii, Apa Serv-ul, jandarmeria, a făcut ca multe dezastre să nu se petreacă. Chiar şi aşa, au fost pagube, cetăţeni afectaţi, dar mult mai mici faţă de amploarea ploii şi ce se putea întâmpla. O mobilizare generală binevenită”.
Întrucât această ediţie ZVJ a fost încheiată la orele 9 dimineaţa, reportajul nostru de azi se referă doar la prima noapte de inundaţii, vineri, 15 iulie/ sâmbătă, 16 iulie.
Pagube mai mici ca în iunie
Tot de la acelaşi interlocutor am aflat şi situaţia pagubelor după prima noapte de potop: „La Petrila, au fost probleme pe anumite străzi din Cartierul 8 Martie, pe strada 23 August în mod special, în zona Cimpa-Lonea. Încă n-am primit raportul scris din partea autorităţilor locale, dar o să-l primim şi vom putea da date mai exacte. La Petroşani situaţia de Rusalii s-a repetat. Practic, aceleaşi zone din Cartierul Aeroport au avut de suferit. De data aceasta apa nu a mai reuşit să pătrundă în scările blocurilor datorită măsurilor luate de administraţia locală şi pompieri. Drumul DN 66 a fost inundat tot acolo, în zona OMV. De asemenea, pe Maleia au fost inundate din nou gospodării. Dacă data trecută au fost vreo trei, acum sunt vreo opt. Şi în Colonia Petroşani – aceleaşi probleme, dar asta nu se datorează vreunui curs de apă, ci canalizării, care n-a făcut faţă puhoiului de apă în anumite zone joase.
La Lupeni, cea mai afectată zonă n-a mai fost Cartierul Bărbăteni, ci zona de lângă fosta maternitate, pe strada Stadionului, iar pe strada Zănoaga din datele pe care le am la acest moment au fost inundate trei curţi şi trei case.
La Uricani au fost ceva probleme pe Valea Paroşenilor din Câmpu lui Neag. A fost distrus pe o porţiune drumul şi s-a inundat o gospodărie. Tot la Uricani apa a avariat podul pe Rostoveanu. De la Vulcan şi Aninoasa nu avem semnale de distrugeri şi inundaţii. Au scăpat şi de data aceasta.
Mai vreau să vă spun încă un lucru demn de notat… La barajul de la Valea de Peşti, de vineri după-amiaza până sâmbătă dimineaţa apa a crescut cu 2,6 metri! În nici 24 de ore! Acum e sâmbătă, ne apropiem de prânz şi la Uricani, plouă din nou foarte tare, deci creşterea va fi în continuare. Dacă mă întrebaţi, e destul de mare această creştere, că vorbim de un mare lac de acumulare, nu de o simplă piscină. Deci a plouat nu glumă! Iar prognoza ne arată că în vestul Văii va turna cu găleata din nou sâmbătă, până duminică dimineaţa la orele 6,00, când se termină codul portocaliu. Nu mai se ştie din prognoză cât plouă până la urmă, estimativ, că de asta e prognoză, că şi acum s-a estimat 60-90l/ mp şi, aţi auzit, în unele zone s-a atins cu mult mai mult, să nu zic aproape dublu…”.
Petroşaniul – mult mai bine organizat
Legat de situaţia de la Petroşani, după noaptea de 15 spre 16 iulie şi după seara de vineri 15 iulie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care timp de 12 ore a stat pe metereze coordonând de pe teren şi de la birou toată activitatea forţelor din primărie, începând cu muncitori şi funcţionari şi terminând cu poliţişti locali, ne-a declarat sâmbătă: „De data asta am luat din timp măsuri, fiind foarte atenţi încă dinainte de a se instaura codul portocaliu. În primul rând, am alertat populaţia, sirenele au pornit vineri seara în momentul în care s-a primit alerta de cod portocaliu de vreme rea. Am dus din timp, încă de pe zi, în zonele sensibile, utilajele şi pompele, vorbesc de zonele inundabile din preajma pârâurilor Staicului, Sălătruc, Slătinioara, Maleia şi am avut pregătiţi peste 100 de saci de nisip, pe care pompierii i-au pus imediat ce a început ploaia mare la blocurile din Aeroport, acolo unde Pârâul Staicului şi apa de pe versanţi provoacă periodic inundaţii. Apa n-a mai intrat astfel în blocuri ca să inunde oamenii, a ajuns de data aceasta doar până la scările blocurilor. De ajutor ne-au fost şi motopompele şi toate celelalte pregătite de primărie, de pompierii din Petroşani şi din judeţ şi cei de la ISU Arad care i-au ajutat. Apa Serv şi toate forţele care au intervenit ne-au fost de mare ajutor şi ţin să le mulţumesc tuturor, precum şi cetăţenilor din cartier care au făcut voluntariat. Probleme cu un torent venit parcă de nicăieri am mai avut şi la S.U.P., unde a fost inundat subsolul şi casa liftului, dar pompierii au acţionat imediat şi apa a fost scoasă, daunele nefiind aproape deloc”.
Problemele din Petrila
„Primele probleme le-am avut vineri seara după orele 18,00, cu Pârâul Moşici, în zona Burdeşti fiind inundate 10-15 gospodării. Apoi, un mic pârâu, care nu spune prea multe de obicei, ne-a creat probleme în Cartierul Brătianu, pe strada Stadionului, unde au fost inundate 10 gospodării. Probleme am mai avut pe strada 22 Decembrie la blocul 1. La Tirici apa a rupt din nou drumul pe o porţiune şi a stricat zidurile de sprijin de pe Pârâul Tirici. La Răscoala drumul a fost subminat pe o porţiune, iar pe Pârâul Răscoala, ca şi la Tirici, apa a stricat zidurile de sprijin. Am mai avut 2-3 case inundate pe strada Parângului. În toate situaţiile s-a acţionat cu oameni mobilizaţi de la primărie, circa 30 de angajaţi ai primăriei, ai Edil Urbanului, poliţişti locali şi pompieri din cadru SVSU Petrila. De un real ajutor au fost şi echipajele de pompieri venite de la Petroşani, precum şi echipele celor de la Apa Serv, care au acţionat în punctele critice ori de câte ori au fost solicitaţi. Noi am pus la dispoziţie 4-5 buldoexcavatoare, o basculantă, 2-3 auto-utilitare şi 250 de saci de nisip, puşi la Burdeşti, Brătianu şi pe strada Parângului”, ne-a declarat Vasilică Jurca, primarul Petrilei.
Costel Avram,
directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., ne-a spus sâmbătă că cei de la ape, în frunte cu el, aveau cunoştinţe de avertizările de coduri galbene şi apoi portocaliu, iar acest lucru a făcut ca angajaţii să nu fie luaţi pe nepregătite: „Aveam informaţii clare despre prognoza meteo şi despre codurile galbene, apoi portocaliu, astfel că toată lumea de la noi a fost mobilizată, în mod special în localităţile Petrila, Petroşani şi Lupeni, precum şi la staţiile de tratare şi alte obiective ale noastre. Oriunde a fost nevoie de noi am intervenit cu promptitudine cu utilaje, maşini şi echipe de lucru. De exemplu, la Lupeni, pe strada Stadionului, s-a rupt efectiv o conductă, am intervenit. În zona General Trans de la Petroşani am avut probleme la un colector, şi aici s-a intervenit de urgenţă. La Petrila am fost solicitaţi în diverse cartiere, şi aşa mai departe. Am avut o noapte lungă şi grea cu toţii, dar cred că a meritat, când e vorba de populaţie cred că niciun efort nu e prea mare. Azi (sâmbătă, 16 iulie – n.r.) de dimineaţă, ploaia continuă, după câteva ore de stagnare, dar avem din nou prognoză cu ploi intense, pe fondul codului portocaliu în zona de vest a Văii Jiului, Uricani, Valea de Peşti, Câmpu lui Neag. Vom fi atenţi la staţia de tratare de la Valea de Peşti şi la microhidrocentrală, că nu vrem să avem surprize şi, fireşte, vom răspunde solicitărilor celor din Uricani sau Lupeni dacă va fi cazul. La Petrila am semnale că sunt actualmente probleme cu canalizarea la două blocuri de pe strada Tudor Vladimirescu, este acolo trimisă o echipă. În momentul de faţă toţi oamenii noştri sunt în consemn la domiciliu, dacă trebuie să suplimentăm echipele de pe teren o vom face. Să sperăm însă că ziua de sâmbătă şi noaptea ce va urma nu vor repeta ploile foarte mari, mult peste orice închipuire, astfel încât apa căzută să nu mai provoace daune cetăţenilor greu încercaţi, după potopul căzut de Rusalii şi după seara şi noaptea de vinerea aceasta spre sâmbătă”.
Record de mobilizare: 130 de pompieri
Ultimul interlocutor al nostru pentru acest material este lt. col. Adrian Avram, şeful Detaşamentului de Pompieri Petroşani. Dacă vorbim de aceşti oameni coordonaţi de Avram, putem vorbi de adevăraţi eroi, oameni care au stat în ploaie şi în picioare peste 14 ore, non-stop, fiind pe baricade încă de la începutul potopului, plus ce a mai urmat de sâmbătă încolo!. E vorba de 80 de pompieri-subofiţeri din Valea Jiului ce aparţin de detaşamentul petroşenean, de alţi 20 de subofiţeri veniţi în mod special de la formaţiunile din Hunedoara şi Orăştie, cu toţii răsfiraţi în toate localităţile cu probleme, plus alţi 30 de pompieri arădeni, veniţi pe filiera ISU Arad, care vor sta cât e nevoie de ei în Valea Jiului. „Am avut echipaje pe teren încă din primul moment ce s-a anunţat codul portocaliu. Circa 130 de subofiţeri, plus câţiva ofiţeri au acţionat peste tot unde a fost nevoie. Au pus saci de nisip în zone inundabile cu scări de blocuri, au acţionat cu motopompele din dotare în zona Aeroport, au decolmatat zonele blocate de pe ape curgătoare acolo unde aluviunile făcuseră un adevărat baraj natural adus de ape, inclusiv pe Defileul Jiului, unde, la un moment dat, existau câteva astfel de baraje, care puteau inunda drumul dacă apa creştea. La SUP s-a acţionat pentru scoaterea imediată a apei din subsol şi de la casa lifturilor. Multe operaţiuni, nici nu le ştiu din cap pe toate… Băieţii noştri au acţionat şi mă bucur că mobilizarea a fost bună şi din partea autorităţilor locale, a celor de la Apa Serv şi a celorlalte forţe care au dat sprijin în localităţile afectate de ape. Vom vedea ce va mai fi azi (sâmbătă, 16 iulie – n.r.), că prognoza nu e prea blândă, va mai ploua. Noi vom fi din nou la datorie, avem motopompe puternice aduse de cei de la Arad, plus a le noastre, sper să facem faţă. Pe această cale le mulţumesc tuturor colegilor veniţi din Hunedoara, Orăştie şi Arad pentru tot ce fac, precum şi pompierilor noştri, care dau dovadă în aceste zile de mult spirit de sacrificiu, aşa cum le stă bine unor pompieri adevăraţi”, ne-a declarat lt. colonelul Adrian Avram.
De la atâta ploaie,
şi termometrul din giratoriul din centrul Pertroşaniului s-a predat, ieri dimineaţă nemaindicând nici un grad…