A murit Leontin Ciortan!

A murit Leontin Ciortan!

Timp de citire: 2 minute

O veste din mediul online m-a întristat teribil. S-a stins Leontin Ciortan, navomodelistul legendă a Văii Jiului, Maestru al sportului, care timp de 46 de ani a activat la AS Preparatorul Petrila (1962-1967), CS Jiul Petroșani (1967- 2001), CS Aninoasa (2002-2010) și Sportul Studențesc București. 

Am avut onoarea să colaborez  cu dumnealui pe vremea când lucram la cotidianul „Matinal”. Leontin Ciortan avea o privire blajină și o voință de fier. A suferit teribil când baza de navomodelism a fost scoasă din circuit. Se întrecea de la egal la egal cu fostul ministru, Berceanu. A reușit  în calitate de sportiv, dar mai ales de antrenor, să obțină performanțe de cartea recordurilor.

Ca sportiv, a obținut peste 150 de titluri de campion național și peste 30 de recorduri naționale, iar ca antrenor, timp de 43 de ani, a câștigat de mai multe ori titlul de campioană cu echipa pentru cluburile din Petroșani și Aninoasa.

A obținut Brevetul de instructor de navomodelism în 1955, iar în 1967 titlul de antrenor.

Navomodeliștii crescuți de el și consacrați, echipele de seniori și juniori au câștigat 47 de titluri consecutive de campioane naționale, peste o mie de titluri și medalii individuale naționale și o bază nautică europeană unică în țară (atelier, bazin de antrenamente). Baza a găzduit timp de 35 de ani competiții naționale, Petroșaniul a fost capitala navomodeliștilor pentru că anual, 2-3 zile ale lunii august se desfășurau finalele campionatelor Naționale ale României.

Pentru această muncă de decenii, președintele țării Ion Iliescu l-a premiat cu „Meritul sportiv” pe omul legendă al Văii Jiului, iar consilierii primăriilor Petroșani și Aninoasa l-au făcut cetățean de onoare al urbelor.

Membru delegat al țării noastre în organismele internaționale de modelism și vicepreședinte al Federației Române de Modelism. (sursa Facebook)

Mor căpitanii suportului din Vale și habar nu avem ce săraci suntem fără ei. Nu prea mai vine nimic din urmă. O mână de sportivi și antrenori și ăia hăituiți și învinși de indiferență.

Pe vremea când presa era presă și sportul era sport se stătea în redacția Ziarului la coadă ca pâinea caldă. Aveau cu ce se lăuda sportivii, iar condeiul dădea strălucire strălucirii lor. Drum lin, căpitane Ciortan!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii