A început postul Crăciunului. Sfaturi de la nutriționist

A început postul Crăciunului. Sfaturi de la nutriționist

Timp de citire: 3 minute

Am intrat în Postul Crăciunului, acea perioadă din an în care încercăm să fim mai cumpătați din toate punctele de vedere. Atât că această abținere de la produsele derivate din carne, sau care conțin ouă și lapte, nu trebuie să ne facă să cădem în extrema cealaltă. Mulți din cei care țin post ajung să se îngrașe. Nutriționiștii ne spun și de ce.

A vorbi despre post pare un lucru destul de simplu, deoarece acest termen este cunoscut în toate tradițiile și culturile lumii. Astfel, știm că postul se referă la un set de reguli restrictive din punct de vedere moral și spiritual, dar mai ales alimentar. În majoritatea cultelor religioase există termenul de post, care are aceeași conotație: repaus alimentar în semn de credință și penitență pentru greșelile/ păcatele făcute. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă pentru toți cei care au început să țină post și ne spun de ce postul poate fi chiar periculos.

„Adevăratul post este să fim mai buni. Postul este despre disciplină, pentru ca noi să avem un motiv în plus să renunțăm la anumite vicii. În timpul postului, foarte mulți creștini au tendința ca, dacă renunță la carne, lactate sau dulciuri, să dubleze porția de legume, și nu legumele crude, leguminoase, adică acelea preparate termic se transformă în carbohidrați rapizi, care nu sunt tocmai benefici. Trebuie foarte mare grijă pentru că tendința de a ne îngrășa de sărbători începe în post. Faptul că tu nu mai mănânci o porție de cartofi prăjiți cu ceafă de porc și acum mănânci două porții de cartofi este un lucru nu la fel de rău, ci mult mai rău. Tindem să căutăm produse de post, fără ouă, unii chiar renunță în totalitate la carne, iar asta nu este bine deloc pentru sănătatea lor. Postul este ținut cu mai multă strictețe mai ales în rândul persoanelor de vârsta a doua, care mai toate au afecțiuni cardiace, diabet și multe altele. Pentru acestea, înlocuirea cărnii cu cartofii, sau pâinea mai multă, pot duce la agravarea bolilor de care suferă”, a spus Dan Filip, psihonutriționist.

Postul are numeroase beneficii doar dacă este ținut corect. Dacă nu, chiar poate dăuna sănătății. Excesul de alimente hipercalorice, de produse cerealiere sau bogate în zaharuri rafinate, fasole, orez, pâine albă, sucuri carbogazoase îndulcite, dulciuri de post, alimente care imită produsele animale, pot duce la obezitate, hipertensiune arterială, risc de osteoporoză, grăsimi crescute în sânge. Sunt mulți cei care o dată cu postul se hotărăsc să intre la dietă, pentru a arăta mai bine de sărbători. Mare parte din aceștia ajung la final de post să aibă mai multe kilograme în plus, și asta pentru că elimină carnea.

„Carnea nu are încărcătură glicemică la fel de mare ca leguminoasele, adică legumele preparate la cuptor sau tigaie, cum preferă fiecare. Așa că, acelora care vor să facă din post și o dietă, le spun să mănânce legume, însă crude. Grijă foarte mare cu toate aceste produse vegetale, care vedem că apar o dată cu postul la toate magazinele. Ele sunt foarte periculoase pentru sănătate. Conțin foarte mulți coloranți, aditivi, potențiatori de arome, îndulcitori, zaharuri ascunse care ne pot influența major sănătatea. Dacă vreți să țineți post, nu mai mâncați niciun dulce sau pateu, treaba asta cu produsele din post este mai mult un șiretlic. Încercați să mâncați mult mai multe legume în post, iar pe cei care se știu cu boli grave, îi asigur că Dumnezeu nu se va supăra dacă mănâncă și carne. Dimpotrivă, îl mânie faptul că vă puneți sănătatea în pericol doar de dragul unei tradiții”, a mai adăugat nutriționistul.

Postul Crăciunului 2023, denumit și Postul Nașterii Domnului, începe miercuri, 15 noiembrie, și se va termina pe data de 24 decembrie, în Ajun de Crăciun. Postul Crăciunului este  mai mult o perioadă de reflectare, rugăciune și pregătire spirituală pentru creștinii care doresc să celebreze Nașterea Domnului într-un mod profund și conștient. Este un timp în care credincioșii își reafirmă credința și își întăresc legătura cu Divinitatea, urmând exemplul sacrificiului făcut de Iisus pentru oameni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii