Miercuri 7 octombrie, la Timișoara, reprezentanții ADR Vest și ai Primăriei orașului Petrila au semnat un proiect european contractat în cadrul Programului Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 în județul Hunedoara, Axa prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”. Proiectul se numește „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Petrila – etapa III”, și este în valoare de 19 milioane lei.
Investiții europene de peste 50 de milioane lei în trei etape
Mai mult, toate cele trei etape a acestui proiect integrat ce vizează îmbunătățirea calității vieții petrilenilor, însumează investiții de peste 50 de milioane lei, din care cea mai mare parte a banilor sunt nerambursabili!
Ce prevăd investițiile din etapa III-a
În etapa a III-a se „atacă” patru probleme: realizarea unui muzeu, necesar dezvoltării turismului local, deci atragerii de turiști, reabilitarea unei grădinițe, asfaltarea unui drum și modernizarea unui parc.
„Muzeul Satului” din Jieț
„Muzeul Satului”, cum au intitulat cei din primărie viitorul muzeu petrilean de pe plaiuri jiețene, va conține 23 de construcții, e vorba de case tradiționale momârlănești. Care, atenție, nu vor fi alimentate energetic. Practic va fi și la Petrila, firește, la dimensiuni mai mici, un muzeu al satului aidoma celor din București, Cluj-Napoca, Sibiu și așa mai departe. Suprafața pe care vor fi construite aceste case tradiționale va fi de 954 mp, spațiile verzi ai micului sătuc-muzeu vor fi întinse pe circa 27.000 mp, iar suprafețele pietonale și carosabile vor fi cu ceva peste 5.700 mp.
Reabilitarea Grădiniței cu Program Normal nr. 2
Această grădiniță ce aparține de Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” este situată în cel mai mare cartier al Petrilei, „9 Martie”, iar situația actuală necesită această reabilitare. Lucrările prevăzute în proiect sunt multiple, începând de la consolidarea clădirii, șarpantă și lucrări de termoizolare, până la refacerea instalațiilor sanitare, electrice și termice și dotarea cu mobilier.
Reabilitarea străzii ce leagă colonia Cimpa de Birăoni
Probabil că nici nu mai are rost să scriem cum arată acest drum la început de secol XXI. Nu de puține ori, ZVJ a primit reclamații din partea localnicilor, care sesizau faptul că drumul lor e lăsat în paragină. Acum, această situație va fi rezolvată prin acest proiect european. Puțintică răbdare… Perioada de implementare a proiectului este de 39 de luni.
Parcul „Regele Mihai I” va primi „straie” noi
La cum arată azi parcul, modernizarea lui era absolut necesară. Anul trecut, primarul Vasilică Jurca promitea că acest parc va arăta așa cum trebuie, printr-un proiect european. Aproximativ 3.900 de metri pătrați de spații verzi vor fi amenajate și vor lua fața privitorilor cu cea mai modernă așezare. Nu vor lipsi alte lucrări de amenajare, inclusiv luminoasă, prin montarea unor corpuri de iluminat moderne și de diverse culori. Panouri de afișaj, mobilier modern, coșuri de gunoi, ronduri de flori și pomișori ornamentali pe toată întinderea parcului și multe alte chestiuni ce țin de aspect, inclusiv multă vopsea vor întregii întregul tablou al parcului, care, după cum ne-a spus Vasilică Jurca mai demult va ajunge să fie unul dintre cele mai frumoase parcuri din Vale. O să vedem.
Ce-ar mai fi de făcut
Încheiem prin a zice că odată cu lucrările de investiții de la celelalte două etape, ce vizează construirea de blocuri de locuințe sociale, reabilitări de școli, reabilitări de străzi și trotuare, amenajări de noi parcări, dotări pentru biblioteca orașului din casa de cultură și destule altele ce până acum au fost ocolite de șansă din lipsa fondurilor de la bugetul local, Petrila tinde să reintre în normalitate și să ajungă cu adevărat un micuț ,dar cochet oraș de munte, cu preocupări turistice și zootehnice, în condițiile în care mineritul va rămâne în viitorul apropiat istorie. Asta și cu condiția ca satele aparținătoare Petrilei să-și dezvolte încet, dar sigur, agroturismul.