Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual care are loc în 28 iulie. Prevenția în cazul hepatitei însemnă salvarea unei vieți. În acest sens, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara va organiza în data de 28.07.2015, ora 10:00, o acțiune în cortul amplasat în fața instituției (zona pietonală) cu distribuire de pliante informative.
Hepatita virală este o inflamaţie a ficatului, cauzată de un virus. Există cinci virusuri hepatitice diferite: A, B, C, D și E. Toate aceste virusuri provoacă infecţii pe termen scurt sau acute. Cu toate acestea, virusurile hepatitice B, C și D pot provoca şi o infecţie pe termen lung, numită hepatită cronică, care poate duce la complicaţii care pot pune viaţa în pericol: ciroza, insuficiența hepatică și cancerul hepatic.
Data de 28 iulie a fost aleasă pentru Ziua Mondială a Hepatitei în onoarea zilei de naștere a laureatului Premiului Nobel – Profesorul Baruch Blumberg Samuel, cel care a descoperit virusul hepatitei B și a creat primul vaccin hepatitic B.
În luna mai 2014, delegații Adunarii Mondiale a Sănătății din 194 de guverne au adoptat o rezoluție pentru a promova acțiuni la nivel mondial pentru a preveni, diagnostica și trata hepatita virală. Dintre punctele principale am selectat următoarele informații. Fiecare copil poate fi protejat. Aproximativ 780.000 de persoane mor în fiecare an de la hepatita B. Un vaccin sigur și eficient poate proteja de hepatita B pe viață. Vaccinarea HVB salvează vieți.
Situaţia cazurilor de hepatită acută în judeţul Hunedoara este următoarea: în 2012 au fost depistate 121 de cazuri, în 2013 – 113 cazuri, iar în 2014 – 129 de cazuri. Din fericire, situaţia cazurilor de hepatită cronică în judeţul Hunedoara a scăzut dramatic de la un an la altul, datorită tratamentului. În anul 2011 se înregistrau 1.165 de cazuri noi, în 2012 – 816 cazuri noi, în 2013 – 769 de cazuri noi, iar în 2014 – 400 de cazuri noi.
În România, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2013 s-au înregistrat în sistemul naţional de supraveghere un număr de 662 cazuri de hepatite virale tip B şi C, cu 2% mai puţine faţă de anul 2012, în continuarea trendului descendent pentru HVB şi a celui uşor ascendent pentru HVC.
Deşi s-au înregistrat progrese vizibile în privinţa tratamentului, accentul trebuie pus pe prevenţie, cu atât mai mult cu cât există profilaxie specifică pentru hepatita virală tip A şi hepatita virală tip B, prin produse vaccinale eficiente şi sigure.
Sonia LIBERESCU