- În mod inexplicabil, deși mimează preocuparea pentru soarta pensionarilor, premierul Ion-Marcel Ciolacu nu susține o inițiativa legislativă care prevede compensarea în bani a călătoriilor la preț redus neefectuate de către pensionari.
Arătam recent în coloanele cotidianului nostru faptul că parlamentarul Vetuța Stănescu, deputat PNL de Hunedoara, se află printre cei mai performanți aleși ai legislativului în mandatul 2020 – 2024, cu 60 de legi deja promulgate din totalul de 159 de inițiative pe care și-a pus semnătura.
Între timp, alte 3 inițiative legislative ale deputatului amintit au devenit legi, ridicând totalul celor devenite legi la 63. Lăudabil este faptul că pe drumul spre a deveni legi se află alte zeci de proiecte ale parlamentarului Stănescu, ceea ce îi consolidează poziția nr. 1, cea de cel mai performant deputat de Hunedoara în actualul mandat.
Pași concreți pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Devenită Legea nr. 234/2024, inițiativa deputatului Vetuța Stănescu prevede înfiinţarea și organizarea de centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri (ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a persoanelor dependente de droguri), prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, conform anexei la Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare. Acestea au personalitate juridică şi se înfiinţează şi funcţionează în subordinea Ministerului Sănătății. Centrele se acreditează de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate conform standardelor internaţionale în materia recuperării persoanelor dependente de droguri.
Astfel, pentru construcţia, înfiinţarea și funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătății şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene.
Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri.
În același context, la inițiativa deputatului Vetuța Stănescu – inițiativă devenită Legea nr. 61/2024) – s-au făcut pașii legislativi necesari pentru organizarea Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri (în scopul prevenirii şi combaterii faptelor din sfera ilicitului de droguri, precum şi pentru a evita riscul recidivei).
Registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni prevăzute la art. 2, 3, 5, art. 6 alin. (1) și (2) și la art. 7 – 12 din Legea nr. 143/2000 (privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare) și art. 16 și 17 din Legea nr. 194/2011 (privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările ulterioare).
În Registru se ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei și suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri de siguranță în legătură cu infracțiuni din sfera celor menționate, a persoanelor de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele menționate. Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.
Un NU hotărât publicității la tutun.
Potrivit inițiativei deputatului Stănescu, devenită Legea nr. 232/2024, se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).
De asemenea, se interzice publicitatea pentru produsele anterior menționate în incinta unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de asistenţă medicală sau la o distanţă mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.
În plus, același gen de publicitate nu este permis în publicaţii destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole (înainte, în timpul şi după spectacolele destinate minorilor).
Mai mult, orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări, alte produse din tutun, ţigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) şi flacoane de reumplere este interzisă.
În sprijinul pensionarilor.
La finele anului 2023, deputatul Vetuța Stănescu s-a numărat printre semnatarii inițiativei de completare a art. 1 din Legea nr. 147 din 26 iulie 2000 (privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern). Proiectul de lege prevede ca acei pensionari care, după cum se știe, beneficiază anual de un număr de 6 călătorii interne cu reducere de 50%, dar nu le efectuează, să beneficieze de compensarea în bani a acestora, sume care vor fi virate acestora împreună cu prima pensie a anului următor. Inițiativa semnată de către parlamentarul hunedorean liberal a fost adoptată de către Senatul României în 5 februarie 2024, fiind în prezent în procedură la Camera Deputaților (cameră decizională în acest caz), unde a primit deja undă verde de la 3 dintre cele 4 comisii al căror aviz este necesar.
În mod inexplicabil, deși mimează preocuparea pentru soarta pensionarilor, premierul Ion-Marcel Ciolacu nu susține o inițiativa legislativă care prevede compensarea în bani a călătoriilor la preț redus neefectuate de către pensionari.