Țăranii care vor să-și valorifice mieii au la dispoziție, în județul Hunedoara, trei abatoare temporare autorizate de DSVSA. Două sunt în Valea Jiului, iar unul la Orăștie. Inspectorii sanitar-veterinari fac apel la populație să cumpere miei sacrificați doar în spații autorizate, pentru că doar aceștia sunt siguri pentru consum.
Centrele temporare de sacrificare a mieilor trebuie să respecte o serie de cerințe generale și specifice în domeniul sănătății și protecției animalelor. Trei astfel de locații au fost autorizate recent, după ce la DSVSA Hunedoara au fost depuse solicitări scrise din partea primăriilor pentru organizarea acestor spații. Așadar, înainte de a vinde mieii în piață, țăranii trebuie să ajungă cu animalele la centrele temporare din Petroșani, Vulcan sau Orăștie.
„În această perioadă, având în vedere riscurile pentru sănătatea publică ce decurg din sacrificarea animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitar-veterinară, DSVSA Hunedoara recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din unități de abatorizare autorizate și din centrele sau spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor. Astfel, sacrificarea mieilor în unitățile de vânzare cu amănuntul se face doar la nivelul abatoarelor autorizate S.C. BARBARU și S.C. FERMA POIENIȚA. Mieii destinați consumului familial pot fi sacrificați, în mod excepțional, în spațiile amenajate temporar doar în perioada 9–19 aprilie, organizate conform legislației în vigoare.
Până în prezent, la nivelul DSVSA Hunedoara s-au depus cereri pentru avizarea și funcționarea următoarelor centre de sacrificare: CL Petroșani – centru temporar de sacrificare la nivelul Pieței Agroalimentare Petroșani; Primăria Municipiului Orăștie – centru temporar de sacrificare la nivelul Pieței Agroalimentare Orăștie; și S.C. Agroaliment – centru temporar de sacrificare la nivelul Pieței Vulcan.
La nivelul acestor centre, vor fi admise la sacrificare doar animale identificate conform legislației în vigoare, sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemnate de boli transmisibile și însoțite de documente de mișcare. Transportul acestora trebuie să fie realizat cu mijloace autorizate, iar animalele vor fi însoțite de certificate sanitar-veterinare care să ateste starea de sănătate”, a declarat Lucian Laurențiu Josan, director executiv al DSVSA Hunedoara.
Inspectorii sanitar-veterinari fac un apel ferm către populație: cumpărați carne de miel doar din locuri autorizate, altfel riscați să vă puneți sănătatea în pericol. Sacrificarea mieilor în locuri neautorizate, cum ar fi curțile private, poate duce la contaminarea cărnii cu bacterii periculoase, care pot provoca toxiinfecții alimentare severe. De asemenea, sacrificarea mieilor în gospodăria proprie nu respectă standardele de igienă, iar carnea poate ajunge contaminată cu diverși agenți patogeni.