„1924-2024. Petroșani 100” / Expoziție de fotografii și documente la Muzeul Mineritului...

„1924-2024. Petroșani 100” / Expoziție de fotografii și documente la Muzeul Mineritului din Petroșani

Timp de citire: 2 minute

Joi, 8 februarie, ora 10, la Muzeul Mineritului din Petroșani a avut loc vernisajul expoziției de fotografii și documente „O vizită-revanșă fără glorie. Vizita de lucru a tovarășului Nicolae Ceaușescu în Valea Jiului, 9 noiembrie 1977. Acțiunea Corvin”. Evenimentul, desfășurat sub deja cunoscuta egidă „Petroșani – de la Iacob la Iacob”, se înscrie în seria manifestărilor dedicate celebrării a unui secol de la declararea oraș a Petroșaniului. La vernisaj a participat un numeros public.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi

a onorat cu prezența, deschizând vernisajul: „Suntem din nou la Muzeul Mineritului. În acest an, facem aceste evenimente de la muzeu, sub egida celor 100 de ani de când Petroșaniul a devenit oraș. Acum avem o expoziție de fotografie dintr-o perioadă în care Petroșaniul și Valea Jiului, în general, erau axate în principal pe minerit. Expoziția va fi deschisă toată luna februarie, la Muzeul Mineritului din Petroșani, în intervalul orar în care obiectivul este deschis publicului. Invit și pe această cale pe cei interesați să vadă această expoziție și, bineînțeles, să viziteze și muzeul nostru”.

Marian Boboc,

cel care a organizat expoziția, a explicat, printre altele, de ce vizita lui Ceaușescu a avut un caracter revanșard și de ce a fost lipsită de glorie: „Fotografiile expuse fac parte dintr-un album al Muzeului Mineritului. În 1977, la trei luni după ce a tremurat de frică în fața a zeci de mii de oameni la poarta 2 a minei din Lupeni, Ceaușescu revine în Valea Jiului, într-o vizită revanșă, fără glorie, din moment ce aceia care ar fi putut interacționa cu președintele au fost îndepărtați din Valea Jiului – cum ar fi minerul Constantin Dobre, liderul revoltei -, iar unii dintre minerii protestatari au fost condamnați. Vizita a avut loc pe 9 noiembrie 1977”.

Bujor Bogdan

Invitat să ia cuvântul, ing. Bujor Bogdan, primul prefect postdecembrist al județului Hunedoara și fost director al minei Petrila, a subliniat faptul că, față de alți președinți ai României, Nicolae Ceaușescu s-a interesat de Valea Jiului, încercând să rezolve problemele, chiar dacă nu a reușit în totalitate.

„1924-2024. Petroșani 100” continuă

„După cum v-a informat și dl. primar Tiberiu Iacob-Ridzi, acțiunile 1924-2024. Petroșani 100 vot continua. Avem aproape definitivate și următoarele acțiuni care vor avea loc în luna martie la Muzeul Mineritului”, a declarat Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului Petroșani

N.R. În paginile 4-5, vă prezentăm un documentar de Marian Boboc despre pregătirea de către Securitate a vizitei din 9 noiembrie 1977.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii