- Cu această ocazie, la Palatul Cultural „Minerul”, Primăria și Consiliul Local Lupeni au organizat în Cimitirul Eroilor o slujbă de comemorare, o ceremonie de depuneri de coroane de flori și o lansare de carte scrisă de cunoscutul autor petroșenean, Marian Boboc
Pe 27 aprilie 1922 la Mina „Aurelia” („Aranka”) din Lupeni a avut loc cea mai mare explozie din istoria mineritului Văii Jiului. În urma celor 82 de ortaci care au pierit atunci în marea catastrofă minieră au rămas 67 de văduve și 94 de orfani!
Cum pe data de 27 aprilie 2022 s-a împlinit un secol de la această tragedie, autoritățile locale din municipiul Lupeni, primăria și consiliul local nu puteau să uite și să nu organizeze o serie de evenimente legate de această dată fatidică păentru mineritul Lupeniului și a Văii Jiului în general.
Slujba de comemorare
Astfel, miercuri 27 aprilie, în Cimitirul Eroilor din Lupeni a avut loc o slujbă de comemorare a celor 82 de ortaci căzuți pe altarul cărbunelui din fosta Mină „Aurelia”, unde au fost prezenți primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, viceprimarul Iacob Mesaroș, consilieri locali și funcționari din cadrul primăriei, reprezentanți de la vârful conducerii Complexului Energetic Hunedoara și din conducerea Minei Lupeni, mineri și salvatori minieri, pensionari minieri, reprezentanți de la vârful unor instituții publice din localitate, oameni de afaceri lupeneni, reprezentați prin Emil Părău – firma COMEXIM R Lupeni și Constantin Dicu – DIACOM și simplii cetățeni, care au ținut să participe la această slujbă religioasă din cimitir.
Un sobor de preoți de mai multe confesiuni bisericile a oficiat slujba religioasă, iar la final a avut loc o depunere de coroane de flori așa cum se obișnuioește creștinește.
Lansarea de carte
După acțiunea din cimitir de la ora prânzului, care a prins chiar și ora de 12.30 minute, când a avut loc marea catastrofă minieră în urmă cu 100 de ani, scriitorul, documentaristul și jurnalistul Marian Boboc, membru al Uniunii Scriitorilor, autorul a 44 de volume de istorie ale Văii Jiului și județului Hunedoara, a lansat la Palatul Cultural „Minerul”, în organizarea Primăriei municipiului Lupeni și a Consiliului Local Lupeni, cartea: „Regele Ferdinand I în Valea Plângerii”. Un volum dedicat nu doar exploziei, ci și Lupeniului anului 1922, o carte-document de excepție, impecabil documentată, care numără nu mai puțin de 500 de pagini! Editată la Editura „Universitas” din Petroșani, cu sprijinul creștinului și filantropului Emil Părău, iubitor de istorie a locurilor noastre, dar și de tradiții și folclor local, cartea vă va captiva pe toți, desigur, în momentul în care îi veți parcurge rândurile, Marian Boboc, așa cum ne-a obișnuit, știind să scoată esența informațiilor vremurilor acelor ani.
Peste 100 de oameni prezenți la lansarea de carte de la Palat
Încheiem prin a mai spune că acest nou volum, „Regele Ferdinand I în Valea Plângerii”, se adaugă celorlalte douăsprezece cărți dedicate de Marian Boboc istoriei Lupeniului (6 dedicate „Masacrului de la Lupeni din 6 August 1929”, 3 dedicate grevei minerilor din 2-3 august 1977, câte una cu subiectul „exploziile miniere”, istoria Palatului Cultural „Minerul” și o alta despre istoria sindicatului social-democrat al minerilor), dar și că la eveniment au participat peste 100 de persoane. precum și câțiva prieteni ai autorului din Petroșani,
La lansare au rostit cuvinte emoționante primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, rectorul Universității Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, și Emil Părău, motorul mediului de afaceri din Lupeni.
Dumnezeu să îi ierte pe toți ortacii pieriți în accidentele colective de muncă din Valea Jiului și să-i aibă în paza Sa!