Joi, 20 iunie, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a organizat o conferință de presă. Subiectul principal a fost legat de acțiunea care a avut loc în Capitală, miercuri, 19 iunie, în cadrul Asociației Municipiilor din România: întâlnirea unei delegații a primarilor de municipiu din țară cu prim-ministrul României la Palatul Victoria.
În loc de 60% din impozitul pe venit la bugetul local – tot 41,75% ca și anul trecut
Primarul Petroșaniului a prezentat mass-mediei locale care au fost cele două mari probleme prezentate de primari prim-ministrului Viorica Dăncilă, pe care Guvernul României le poate rezolva la rectificarea bugetară care va avea loc. De reținut și faptul că exact ce se vorbea în primăvară, după rectificarea de buget, așa s-a întâmplat: pe hârtie, bugetul arată bine, e generos, dar are multe petice și promisiuni neonorate de care primarii încep acum să fie tot mai nemulțumiți, ținând cont că spre finalul anului, dacă chestiunile nu se rezolvă, vor rămânea primării care nu vor avea cum să mai plătească la timp, de exemplu, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap! Cel puțin așa se înțelege din ceea ce spune primarul Petroșaniului, dacă la rectificare guvernul nu face ce trebuie. Dar iată, mai jos, declarația primarului Petroșaniului:
„Am fost prezent împreună cu o delegație a primarilor de municipii din România la Guvernul României la o întrevedere cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă. Scopul principal al acestei întrevederi a fost legat de rectificarea bugetară, pentru că autoritățile publice locale nu au primit ceea ce s-a promis anul trecut. Și primul exemplu, sau cel mai concludent, este că în noul buget pe 2019 ni s-a promis o cotă de 60% din impozitul pe venit care să vină la bugetele locale. Pe primele trei luni ale anului 2019, cotele au venit tot în proporție de 41,75%, așa cum au fost în 2018. Practic, nu ni s-au acordat cele 60 de procente, și atunci cu toții am solicitat acest lucru, pentru că nu e nici corect și nici normal să încasăm mai puțin decât scrie Legea Bugetului Național. Am cerut tot așa, ca la rectificare să se țină cont de echilibrarea bugetelor din TVA sau din alte surse, pentru că ni s-au dat pe hârtie acești 60%, dar ni s-a dat și sarcina de a plăti 100% indemnizațiile persoanelor cu handicap! Problema este că pe hârtie bugetul se închide cu aceste sume, dar niciodată nu vom putea încasa 100%. Deci, noi încasăm undeva până în 60%-70%. Și atunci n-o să avem bani să ne închidem și să putem plăti până la sfârșitul anului ceea ce ni s-a dat ca responsabilitate. Iar această problemă trebuie rezolvată la rectificare, mai cu seamă că s-a promis o rectificare pozitivă (…). Eu cred că se va rezolva, deoarece sunt foarte multe primării care deja nu-și mai pot plăti furnizorii și indemnizațiile acestea la timp. Aici cred că este o problemă pentru că noi, ca autoritate locală, nu avem nici un control asupra numărului acestor indemnizații. Este o comisie la nivel județean care aprobă aceste indemnizații, dar primăriile nu au nici un reprezentant în acele comisii. De la lună la lună, crește numărul de indemnizații care intră în plată. La Petroșani sunt acum peste 450 de astfel de indemnizații. Vă dau și o sumă ca să vă faceți o idee, anual sunt plătite 120 de miliarde lei vechi la aceste indemnizații ale persoanelor cu handicap și însoțitorii dumnealor”.
Ordonanța 114 afectează bugetele locale. Guvernul nu umple golul financiar lăsat prin această decizie
O altă problemă foarte importantă pe care primarii au ridicat-o a fost aceea a Ordonanței 114. Care ar crea prejudicii bugetelor locale pe două fronturi. Cel puțin așa i-au spus primarii de municipii prim-ministrului la întâlnirea de la guvern.
„În principiu, Ordonanța are mai multe domenii de intervenție, dar în principal este vorba despre firmele care lucrează în construcții și faptul că salariul minim este de 3.000 lei. Două aspecte afectează în mod direct bugetele locale aici: 1. Toate contractele pe care le-am avut în derulare sau în contractare au trebuit să fie majorate cu diferența de manoperă de la salariu minim care este de 2.153 la 3.000 lei. 2. Pe lângă acest lucru, IV-ul (impozitul pe venit) la aceste firme practic este zero, nu se mai ia impozit pe venit la cei care lucrează în construcții, astfel se afectează bugetul local din două direcții. Aici este o chestiune pe care trebuie să o reglementeze guvernul și să ne dea această diferență de bani. Pentru că aceasta este o chestiune care a apărut după votarea Legii Bugetului pe 2019”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Primăria Petroșani – pe primul loc la reducerea cheltuielilor bugetare
În a doua parte a conferinței de presă, primarul Petroșaniului a dat și o veste bună locuitorilor municipiului de la poalele Parângului, legată de o acțiune a celor de la ANRE, în care Petroșaniul apare pe primul loc la „reducerea cheltuielilor bugetare în 2019!”.
„S-a făcut o simulare de către ANRE pe un eșantion de 52 de municipii din România. După cum se poate constata, Petroșaniul este cumva pe primul loc la reducerea cheltuielilor bugetare în 2019, în raport cu 2017. Ne raportăm la 2017, pentru că atunci a fost practic momentul în care s-a produs acea bulversare a sistemului financiar cu bugetele locale și așa mai departe”.
Întrebat cum de s-a ajuns aici, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a menționat care au fost măsurile luate: „Am redus, în primul rând, de la fondul de salarii. Am menținut salariile la nivelul anului 2017, n-am dat vouchere de vacanță, n-am acordat creșteri care erau în imposibilitatea noastră să le putem acorda conform Legii Salarizării, considerând că nu avem de unde să le acordăm. Apoi, am amânat unele investiții pe care ni le-am fi dorit să le facem și economii s-au făcut și la capitolele Dezvoltare, Reparații, Întreținere și așa mai departe. Pentru că noi n-am primit de la guvern sume foarte generoase, atunci a trebuit să ne adaptăm și să restrângem foarte mult aceste cheltuieli”.
Plângeri penale „cu clasare” versus plângeri penale „pentru inducerea în eroare a organelor de cercetare penală”…
În fine, la partea de întrebări, primarul a răspuns și la întrebarea pusă de o jurnalistă privind „scandalul plângerilor penale” cu doi cetățeni ai Petroșaniului.
„Da, nu e nici un secret, săptămâna trecută am depus două plângeri penale pentru doamna Viorica Macavei și domnul Laurențiu Pop. Care, la rândul lor, mi-au făcut plângeri la DNA pentru abuz în serviciu, trafic de influență, deturnare de fonduri, șantaj și abuz de putere. Am primit clasare în ambele plângeri, anul trecut. Acum eu le-am făcut plângere penală dumnealor pentru infracțiunea de inducere în eroare a organelor de cercetare penală”.