Zău că nu mai înțelegem nimic: Atâta Himalaye de bani băgați în...

Zău că nu mai înțelegem nimic: Atâta Himalaye de bani băgați în Parâng (drumuri, teleschiuri, ratrack, telegondele, serviciu public al primăriei) doar pentru 6 cabane turistice?

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

 „Cine va fi surprins că face turism la negru va plăti cu vârf și îndesat…”

 

Din câte știm după discuția din iarnă cu șeful de la Taxe și Impozite din Petroșani, Alin Gal, tot cu șase cabane clasificate oficial drept cabane turistice am rămas în Stațiunea Parâng. Da, după cum se vede, oficial, la Petroșani, doar șase cabanieri au declarat oficial și sunt clasificați că fac turism.

 

Exemplul Lupeniului ar trebui să-i motiveze și pe petroșeneni

Nici după apelul șefului de la taxe și impozite, făcut în câteva rânduri și nu doar ziarului nostru, ceilalți cabanieri sau proprietari de pensiuni nu au făcut până acum pasul corect de a se înscrie la o poziție oficială și corectă în acest sens. Ceea ce pare de-a dreptul îngrijorător, dacă ținem cont că în Stațiunea Straja din Lupeni, după cum am scris în ZVJ, nu demult, primarul de-acolo sublinia faptul că „din punct de vedere al clasificării cabanelor și pensiunilor și omologarea lor suntem pe locul doi în județul Hunedoara, pe primul loc fiind Stațiunea Geoagiu-Băi, avem undeva la peste 2.500 de locuri de cazare omologate…”.

 

Semnale de luat în calcul de cabanieri!

Dacă în Straja, după intervenția din 2011 a ministrului de-atunci, Elena Udrea, care a avertizat public că vor fi investiți în Straja, dar cu condiția să se intre în legalitate de către cabanieri – atunci era cam ce se întâmplă azi în Parâng, doar o mână de cabanieri se aflau din acest punct de vedere în legalitate, s-a reușit de către toți factorii, cei din mediul privat și administrația locală, să se ajungă la un numitor comun, se pare că la Petroșani lucrurile mai trenează. Dar situația, aflăm din surse ale Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, via Direcția Generală de Turism, că „vor începe controale din această iarnă fără precedent în zone din Prahova, Maramureș, Cluj, Hunedoara – Valea Jiului, Constanța, partea Bucovinei, Timiș și Vâlcea, pentru că situația nu mai poate continua așa la infinit. Cine va fi surprins că face turism la negru va plăti cu vârf și îndesat…”.

Și ca să nu se facă nicio confuzie, în Parâng peste 90% din impozitele aferente cabanelor sunt plătite, dar asta e o altă poveste și nu trebuie confundată cu neplata taxelor ce revin cazărilor, cum unii încercau să fraierească chiar consilierii locali petroșeneni într-una din ședințele din legislativul trecut. Să sperăm că noul consiliu local și conducerea primăriei se vor ocupa mai aplicat și de acest aspect. În fond, toată lumea e interesată să avem o stațiune turistică cu pensiuni și cabane clasificate legal, cu spații de cazare omologate și așa mai departe, în condițiile în care s-au făcut și se fac în Parâng investiții serioase din banii publici, via guvern, primărie – pârtii noi, tunuri de zăpadă, telescaun ș.a. – și consiliul județean – drumul la care se lucrează acum. Pentru doar 6 cabane turistice nu se merită a se face atâta risipă din banii publici. Nu poți doar urca saci de bani în Parâng, fără a coborî nimic înapoi. Nu e firesc ca pentru doar 6 cabane să se cheltuiască milioane de euro, mai bine să se ridice școli și spitale cu aceștia, decât să întrețină niște proprietari care lucrează în disprețul legii la negru.

„Cu șmechereala asta n-o să mai țină mult. Veți vedea, noi deja inspectăm și ne documentăm anonim, fără zarvă, deoarece când vine timpul o să-i punem pe unii în fața faptului împlinit. Straja este un exemplu elocvent, de ce acolo se poate, iar în Parâng nu? Trebuie să se pună cu toții la masă, să facă apoi ce trebuie și să-și facă o asociație puternică care să le reprezinte interesele. Altfel nu e normal…”, ne-a mai spus aceiași sursă bucureșteană, aflată săptămâna trecută, neoficial, timp de trei zile la Petroșani și în Vale.

 

În 2011 sursa noastră a avut dreptate…

Aceiași sursă, care din motive obiective nu dorește să fie dezvăluită, a atras atenția și în 2011. Atunci, tot așa am scris și am atras atenția și ulterior s-a întâmplat exact așa cum s-a scris, inspectori și tot felul de reprezentanți ai autorităților centrale au apărut în Vale, la Lupeni, la scurtă vreme, cu girul dat atunci de ministrul Udrea, care promisese investiții dar care pusese și condiții ferme și clare. Să se repete oare situația, istoria, acum, cu Parângul? Vom vedea, dar le spunem doar atât cabanierilor din Parâng în primul rând: mare atenție cu cazările la negru, că se pare că subiectul revine în prim-plan! Și omul de rând, turistul care vrea să fie sigur când se cazează că are pe cine trage la răspundere dacă nu are apă, dacă mănâncă o mâncare dubioasă, sau dacă stă în mizerie după ce a plătit bani cu bună credință pentru o cameră civilizată, salută această inițiativă și această punere la punct al lucrurilor.

 

Scurt și la obiect

Dacă vorbim de un turism sănătos la Petroșani, și oriunde în țară până la urmă, de-aici trebuie început, de la aceste clasificări și omologări de spații de cazare și de la „cazarea la negru”. Că, vedeți dumneavoastră, unii doar au pretenții, „să se facă…”, „să se investească…”, „să se dreagă…”, dar, ulterior, nu doresc să mai dea nimic înapoi Statului și celor care au investit din banii noștri ai tuturor, prin plata normală și legală a taxelor și impozitelor ce revin din această activitate turistică! Rușine să le fie!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii