WWF România a lansat o platformă on-line menită să reducă conflictele om-...

WWF România a lansat o platformă on-line menită să reducă conflictele om- carnivore mari

Timp de citire: 2 minute

Două clipuri video spectaculoase filmate în România, cu mărturii ale unor oameni care reușesc să trăiască pașnic alături de urși, lupi și râși, se alătură seriei de producții video lansate azi, 11 februarie, la nivel european, prin proiectul LIFE EuroLargeCarnivores. Videoclipurile ilustrează modul în care oameni de pe întreg continentul reușesc să împartă același spațiu cu carnivorele mari ale Europei, respectiv lupul (Canis lupus), ursul (Ursus arctos), râsul (Lynx lynx) și glutonul (Gulo gulo).

Scopul acestui proiect LIFE este de a crea o platformă de dialog între toate părțile interesate, pentru a împărtăși experiențele legate de managementul populațiilor de carnivore mari în zonele locuite. Această platformă prezintă diverse metode aplicate în Italia și în alte zone ale Europei pentru a aborda provocările sociale, economice și ecologice legate de relația dintre om și carnivorele mari.

Oricine este invitat să își împărtășească cunoștințele și experiența prin intermediul acestei platforme.

”Cu ajutorul acestei platforme vom genera diverse subiecte, precum monitorizarea carnivorelor mari, reducerea conflictelor om-carnivore mari, prevenirea daunelor, temerile legate de siguranța oamenilor, efectele pe termen lung asupra creșterii animalelor și vânătorii, braconajul și oportunitățile economice legate de prezența prădătorilor mari”, transmit organizatorii.

Potrivit estimărilor oficiale, în Europa trăiesc în jur de 17.000 lupi, 18.000 urși, 9.000 râși și 1.250 glutoni. Exceptând glutonul, animal care trăiește în zona scandinavă, Munții Carpați adăpostesc o mare parte din aceste populații de carnivore, România fiind una dintre puținele țări europene din care ursul, lupul și râsul nu au dispărut niciodată.

În zonele locuite deopotrivă de oameni și carnivorele mari pot apărea conflicte. Campania video lansată astăzi, 11 februarie, oferă o voce acelor localnici care au găsit modalități de a conviețui mai bine cu aceste animale. Videoclipurile au fost filmate în Finlanda, Norvegia, România, Germania, Franța, Slovacia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Austria și Ungaria.

Din România avem mărturiile a doi localnici, un fost salvamontist care este astăzi instructor de supraviețuire în natură, respectiv un fost vânător din munții Apuseni. Pentru amândoi, carnivorele mari sunt o prezență indispensabilă pentru pădure și o bogăție care trebuie protejată. În opinia lor, există soluții pentru a reduce riscul întâlnirilor nedorite, pe care unii oameni le-au aplicat cu succes și pe care le pot împărtăși și altora. (vezi continuarea textului după video)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii