Weekend de foc pentru pompieri, / Zeci de ha de vegetație au...

Weekend de foc pentru pompieri, / Zeci de ha de vegetație au ars

Timp de citire: un minut

Temperaturile crescute de săptămâna trecută i-au determinat pe proprietarii de terenuri să-și ecologizeze pământul, cum altfel decât prin ardere, dându-le foc. Atât că în tot județul a fost cod galben de vânt, iar pompierii hunedoreni abia dacă au făcut față numărului de intervenții. Pentru că este interzisă incendierea vegetației uscate, cei în cauză riscă acum amenzi.

În urma incendiilor de vegetație uscată din weekend, aproape 100 de hectare de teren au fost afectate.

Pe parcursul zilei de 10 februarie 2024, pompierii din cadrul subunităților Baru, Bretea Română, Hunedoara, Orăștie și Geoagiu au fost solicitați pentru lichidarea mai multor incendii care au cuprins vegetație uscată, litieră și pășune împădurită.

Arderile necontrolate au fost înregistrate pe raza localităților Pui, Băiești, Sânpetru, Boșorod, Costești și Bobâlna, iar suprafața totală afectată este de aproximativ 100 de hectare de teren.

Pompierii fac apel și ne reamintesc, că la nivelul județului Hunedoara, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim de sancțiuni distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice. Faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii