Vulcan / Vorbe pe care un primar nu ar fi trebuit să...

Vulcan / Vorbe pe care un primar nu ar fi trebuit să le rostească

Timp de citire: 3 minute
Doamna Maria Ceaureanu lucrează de nouă ani la Primăria municipiului Vulcan. La început a fost casieră la Piaţa „ProEuropa”, actualul „Profi”, iar mai apoi i-a taxat pe cei care-şi lăsau maşinile în parcările din Piaţa Agroalimentară. Din 2013 a putut fi văzută la unul dintre birourile de la parterul primăriei, la casieria de la Impozite şi Taxe.
De câteva zile
la casierie este pus afişul „Concediu medical”. Asta, fiindcă, în 19 februarie, doamna Maria Ceaureanu a contactat o boală mai rar întâlnită la adulţi. Se numeşte „boala mâinii, piciorului, şi gurii”. Este o boală infecţioasă, diagnosticată mai ales la copii. Prezintă simptome cum sunt febra, iritaţii dureroase în gură, iritaţie cu erupţii pe mâni, pe picioare şi pe fese. Practic, aşa cum mi-a spus însăşi doamna, părţile acestea ale corpului i s-au umplut de ulceraţii. Gura îi este plină de sânge de la iritaţiile care i-au ieşit, încât nici nu mai poate mânca. Ca să nu-şi îmbolnăvească soţul şi băiatul de 16 ani, dumneaei poartă la gură mască medicală, iar pe mâini mănuşi.
Desigur, femeia
s-a îngrozit când a văzut ce-i apare pe corp. Dar, fiind o femeie curajoasă, nu şi-a pierdut cumpătul. Sfătuită de către o cunoştinţă, a ajuns la o clinică privată de dermatologie din Timişoara. Medicul de acolo i-a pus diagnosticul. La copii boala se vindecă de la sine. La adulţi e mai problematic. I s-a spus că nu există medicament care s-o scape definitiv de boala asta determinată de virusul Coxsackie A16, boală a cărei perioadă e incubaţie este de 3-7 zile. Se poate efectua doar un tratament suportiv. Fireşte, doamna Ceaureanu nu a mai stat pe gânduri şi s-a hotărât să-l urmeze.
Întrebarea firească pe care,
după un sincer „Doamne, fereşte!”, şi-o pune oricine a citit până aici este: de unde să fi luat dumneaei acest nenorocit de virus? Răspunsul i l-a dat tot medical timişorean: de la bancnotele pe care le manevrează zi de zi. La casierie vin fel de fel de oameni, ca să-şi plătească dările locale. Banii nu au miros, e drept, dar, uite, au viruşi (la propriu banii chiar au miros îngrozitor, mai ales în zilele toride de vară; banii număraţi la bancă, nu bănuţul săracului – n.r.). Unul dintre ei fiind cel mai sus amintit, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri. La casierie – şi bănuiesc că la celelalte ghişee de la impozite şi taxe aflate la parter – funcţionarele nu au pauză de masă. Îşi încep serviciul la ora 7:00 şi-l termină după-amiaza târziu. Or, oricât ai mânca la micul dejun, tot nu-ţi ţine de foame până la plecarea de la serviciu. Prin urmare, doamna Ceaureanu mănâncă pe fugă. Cu mâna dreaptă apasă tastele calculatorului şi ia banii, iar cu stânga înfulecă din ceea ce şi-a adus de mâncare de acasă. Asta, desigur, având grijă să se scuze în faţa persoanelor din faţa ghişeului.
Cam asta-i pe scurt
povestea necazului care s-a abătut asupra doamnei Maria Ceaureanu. Dar nu pentru asta a sunat dumneaei la redacţia ZVJ, ci pentru ceea ce i-a fost dat să audă, în dimineaţa zilei de vineri, 24 februarie. Zi în care a intrat în biroului primarului Gheorghe Ile. Nu s-a dus, ca să se certe cu el, cum ar fi putut să-şi închipuie primarul. S-a dus doar ca să-i arate ce boală a contactat şi cauza ei – faptul că zilnic, la casierie, pune mâna pe bancnote. Apoi, să-i semneze adeverinţa de salariat de care avea mare nevoie, pentru a se prezenta la medicul de familie. Nu s-a pus problema ca primarul să nu-i fi iscălit adeverinţa, deşi el nu ar fi avut chef s-o facă exact în acel moment.
Sufletul femeii
– şi, ajunsă, aici, doamna Maria Ceaureanu nu şi-a mai putut opri lacrimile – a fost rănit de cuvintele rostite atunci de Ile: „Nu e adevărat, nu ai luat-o (boala – n.r.) de pe bani, ai pus mâna pe altceva! Eu semnez mii de hârtii şi nu am luat nimic, nicio boală!”. De reţinut că nu erau doar ei doi în încăpere, atunci când primarul i-a aruncat vorbele acestea jignitoare. De faţă era şi domnul Mihai Mezambrovschi, şeful Poliţiei Locale. „Cuvintele primarului m-au afectat până mor – a mărturisit, la sfârşitul relatării sale, doamna Maria Ceaurean -, pentru că nu mă aşteptam la ele de la un conducător al unei administraţii publice locale”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii