Vulcan / Să fie exclusă din start varianta ca locul să arate...

Vulcan / Să fie exclusă din start varianta ca locul să arate ca după bombardament

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

„…trebuia să fie în cadrul școlii 7, dar va trebui să facem clădirea undeva în oraș. În prima variantă cheltuielile neeligibile erau la peste 15 milioane de lei”, a menționat Cristian Merișanu la extraordinara din 7 martie, când a ajuns să fie dezbătut proiectul de hotărâre nr.78. 

 

Acesta se referă

la aprobarea bugetului în valoare de 6.247.825,03 lei, inclusiv TVA, privind proiectul „Înființare centru de resurse comunitare pentru persoane din comunități dezavantajate”. Cheltuielile eligibile din această sumă de bani reprezintă 5.416.709,99 de lei, iar cofinanțarea locală de 2 la sută este de 108.334,24 de lei, cheltuielile neeligibile fiind în valoare de 831.115,04 de lei. S-a ajuns la aceste valori după ce proiectul privind înființarea centrului a  trecut prin consiliul local încă de alte două ori, în lunile ianuarie și februarie, fiind nevoie de o corecție a proiectului tehnic și a devizului general.

 

Clădirea școlii

neterminate nr.7 de pe strada Parâng ar fi fost locul ideal în care ar fi putut funcționa acest centru. Tot aici ar fi urmat să fie mutat Clubul „Șansa” cu tot ce ține de el, plus că încăperile vastului imobil ar fi permis desfășurarea de activități culturale diferite. Așa, ca fapt divers, aș vrea să reamintesc ce ar fi vrut să amenajeze acolo fostul primar. După spusele lui, spațiul în formă de „U” dintre componentele vestic, estic și nordic ale clădirii putea fi transformat într-o vastă sala de spectacole. Desigur, costurile ar fi fost imense, dar, la vremea aceea, nu se auzise încă de criza energetică.

 

În prezent,

datele problemei sunt cu totul altele. Cheltuielile neeligibile pentru amenajarea clădirii au ajuns la un nivel de neimaginat. Asta pe lângă faptul ar trebui investiți bani la greu pentru a o face aptă, în vederea obținerii certificatului de rezistență la seism. Asta pe lângă, cum a menționat primarul Cristian Merișanu, „costurile cu întreținerea care ar fi enorm de mari”. De aici și varianta nouă convenită. Construcția uneia noi cu bani din proiectul POCU ID 140437 „Oameni pregătiți pentru viitorul Vulcanului”, în care UAT Vulcan este partener. Locul propus pentru ridicarea ei este în Parcul „Avram Iancu”, în partea stângă a scenei, cum te uiți la aceasta.

 

Soarta școlii

neterminate nr.7 este încă incertă. Când cu imposibilitatea ca ea să fie adaptată condițiilor de risc seismic cerute de lege, Cristian Merișanu punea în discuție și varianta distrugerii ei. Ceea ce  cred că multă lume ar fi considera-o ca pe un gest pripit. Construcția clădirii a început în 1988 și a costat sume mari de bani. Plus că, în deceniile scurse de atunci, ea a fost pasată de la instituție la alta. Poate că, dacă diriguitorii municipiului și-ar pune mintea la contribuție, i-ar putea găsi, totuși, o destinație. Cea mai la îndemână ar fi aceea ca ea să le fie concesionată/închiriată, dacă nu se poate chiar vândută, unor barosani cu bani grei care nu s-ar sinchisi de costurile punerii ei la punct în toate privințele. Ar fi o idee, în locul celei ca perimetrul de acolo să arate ca după bombardament. Hai, să ne gândim puțin!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii