Vulcan / S-au împlinit nouăsprezece ani de când ei nu mai sunt

Vulcan / S-au împlinit nouăsprezece ani de când ei nu mai sunt

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Miercuri dimineață, în fața troiței de la intrarea principală în incinta EM Vulcan, au fost comemorați minerii răpuși pe neașteptate de suflul exploziei petrecute în noaptea de 6 august 2001. Organizatorul evenimentului a fost departamentul vulcănean al Sindicatului „Muntele”. Cel care le-a ridicat slujbă de pomenire ortacilor dispăruți a fost părintele Mihai Iancu, a cărui parohie cuprinde Crividia și Dealu Babii, ajutat de cântărețul Gheorghe Florescu.

Marian Iriza, liderul

acestui departament sindical minier, mi-a spus că a fost nevoit să devanseze cu o zi manifestarea, deoarece, pe 6 august, urma să aibă loc cel similar de la statuia din fața poștei. În plus, fiind „Schimbarea la față”, mare sărbătoare religioasă în calendarul ortodox, ar fi fost mai greu de găsit un preot care să oficieze slujba de la troiță. Ceremonialul a început la ora 9.00 și la el au participat cadre tehnico-inginerești din conducerea EM Vulcan și de la CEH, reprezentanți ai administrației publice locale, angajați ai minei și candidați la funcția de primar la alegerile locale din septembrie. S-au împărțit măști faciale și totul a fost în așa fel organizat, încât să fie respectate regulile impuse de evitarea răspândirii Covid-19.

Îmi amintesc

cum, în seara zilei de 5 august a acelui an, l-am văzut pentru ultima dată pe Constantin Nițoiu, „Gambete” cum era cunoscut la mina Vulcan. Nu mai știu din ce motiv ratase schimbul III în care trebuia să fie prezent și, cu aprobarea șefilor, s-a dus în următorul. În jurul orei 3.00 noaptea am auzit, la radio, anunțul cu explozia. S-a dus „Gambete”, m-am gândit imediat. Așa era, iar împreună cu el s-au dus și ortacii din acel schimb de noapte. Le voi pomeni numele, fiindcă doar în asemenea ocazii triste ne mai amintim de ei: Bătrânică Vasile, Mihăiță Marin, Olaru Ianuș, Vladu Florea, Acatrinei Benone, Marin Cătălin, Ciobanu Valerică, Cozma Paul, Scheianu Iulian, Abalintoaiei Ioan, Pintea Gheorghe Robert, Chiriac Vasile și Constantin Ștefănică. Dumnezeu să-i odihnească în pace în Împărăția Lui!

Liderul sindical

Marian Iriza le-a mulțumit participanților pentru prezență și i-a îndemnat pe aspiranții la funcția de primar și la cea de consilier local vulcănean ca, după trecerea campaniei electorale, să fie uniți și să fie cu ochii și pe nevoile mineritului. Fără care, a avertizat el, nimic în Vulcan nu va mai fi cum a fost! În încheiere au fost depuse coroane de flori la baza troiței.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii