Vulcan / Pe cine cade greul plăţii gunoiului?

Vulcan / Pe cine cade greul plăţii gunoiului?

Timp de citire: 2 minute

Joia trecută, în ședința de consiliu local vulcănean s-a discutat și problema referitoare la  locuitorii din zonele rurale ale municipiului, care ar urma să plătească o taxă de gunoi diferită față de cea achitată de ceilalți cetățeni. Deși, în Vulcan, există mai multe zone în care se trăiește ca la țară, bani mai puțini pentru colectarea și transportul gunoiului menajer vor plăti numai cei care stau în Dealu Babii și pe strada Abatorului. Jiul-Paroșeni, dacă e s-o numim de la un capăt la altul.

Taman de la chestiunea
asta, plata taxei de salubrizare, și, câți vulcăneni o fac, a pornit și intervenția consilierului independent Florin Govor. Se tot aude – deși asta o va aproba, eventual, consiliul local – despre o iminentă mărire a tarifului pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere – prețul la gunoi, cum îi zice lumea -,  așa că Florin Govor a vrut să afle chiar din gura lui Gheorghe Ile câți vulcăneni au încheiat contract pentru a beneficia de acest serviciu public. Ba, mai mult, el a venit cu o propunere. Aceea de a se organiza un recensământ, pentru a se ști exact situația privind numărul de locuitori ai Vulcanului.

Spre suprinderea sa,
consilierul local independent a aflat că s-a făcut deja o astfel de numărătoare. Statistic, numărul de locuitori ai municipiului cârmuit de Ile este de 28.300. Dar, în momentul de față, în localitate „mai mult de 23.000 nu avem”, cum însuși primarul a recunoscut. Și, atenție vă rog, contract cu societatea de salubrizare, din acela încheiat la birourile de la parterul primăriei, au numai 14.900 de persoane. Dintre acestea „există persoane cu domiciliu care au contract și nu au plătit”, l-am citat din nou pe Ile. Govor nu a fost mulțumit de explicație și a fost curios să afle ce-i cu „diferența de la 14:00 la 23.000?”. „Sunt ăia plecați”, a încercat  Ile să scape.

Am fost dezamăgit
că Florin Govor nu a insistat, deși altul era răspunsul așteptat de el. Nu era nicidecum vorba de „cei plecați”, pentru că aceia, cam cinci mii la număr, fuseseră deja extrași din numărul statistic de locuitori ai Vulcanului. În discuție era diferența de opt mii și ceva de persoane dintre cei 14.900 buni plătitori și cei 23.000 de locuitori care mai pot fi numărați în prezent în Vulcan. Reamintesc ce spusese mai demult, în plin consiliu local, domnul ing. Marius Danci, directorul SC Pregoterm SA, pe vremea în care societatea condusă de dumnealui se ocupa cu adunarea deșeurilor menajere din Vulcan.

La vremea aceea,
domnia sa se plânsese că există circa zece mii de vulcăneni care nu plătesc gunoiul. Asta nu e de azi, de ieri, ci de ani întregi. Mai toată lumea știe că asta este masa de manevră electorală folosită de demnitarii locali vulcăneni, pentru a-și perpetua puterea în administrația publică locală. Pe lângă scutirea  la plata gunoiului, pare-se că oamenii aceștia beneficiază și de facilități la curent și apă potabilă, toate pe considerentul că ar fi persoane marginalizate social și fără venit. Așa că, la o eventuală majorare a taxei de salubrizare, greul va cădea din nou pe cei care-și plătesc gunoiul în ianuarie, pe tot anul, iar nu pe cei cocoloșiți de primărie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii