de Gheorghe OLTEANU
La sedinta de indata din 10 iulie a Consiliului Local Vulcan a fost pus in discutie un proiect de hotarare care, la o simpla citire, nu i-ar spune mai nimic oricaruia dintre dumneavoastra. Asta, fiindca documentul se refera la „trecerea din domeniul public al municipiului Vulcan in domeniul privat al municipiului Vulcan a cladirii ‹‹pavilion E›› amplasata pe strada Caprioara, nr.3”.
Cladirea respectiva
care este intabulata in CF cu nr. 61836 Vulcan, nr. cad.6836 si identificata, in acte, cu numarul de inventar 1201384, avand o valoare de inventar de 583.065,80 lei, este situata in zona Dinca a orasului, foarte aproape de noile blocuri sociale. Care, inainte de a suferi transformarea care le-a facut de nerecunoscut, au fost, si ele, niste ruine asemanatoare pavilionului E. Pentru cei care sunt inca nedumeriti, mai fac o precizare. Ca si celelalte imobile din zona, si acesta a fost, cu ani in urma, camin de nefamilisti pentru minerii de la Paroseni si, apoi, cazarma militara.
Pavilionul E a ajuns
in administrarea Consiliului Local al orasului Vulcan in 1999, dupa ce Ministerul Apararii Nationale s-a descotorisit de el pasandu-l administratiei publice locale vulcanene. Initial, asa cum spunea Gheorghe Ile intr-o sedinta de consiliu local, primarul ar fi vrut sa-l modernizeze si pe acesta, la fel cum a facut cu celelalte trei imobile, devenite locuinte sociale, si sa-l transforme in camin pentru persoane in varsta. S–a renuntat insa la asta, deoarece, se spune in referatul de aprobare a proiectului de hotarare, „consolidarea ei presupune costuri mai ridicate decat demolarea acesteia si refacerea corespunzatoare a intregii cladiri”. In plus, citez din acelasi referat, „lucrarile de consolidare presupun materiale si personal cu calificare ridicata, sunt dificil de realizat si nu pot oferi siguranta unei rezolvari definitive a problemelor. Constructia in configuratia actuala nu indeplineste cerintele unei constructii moderne si actuale din punct de vedere al functionalitatii”.
Printre primii care
au luat cuvantul pe marginea acestui proiect de hotarare a fost liberalul Danut Anghel. El a atras atentia ca, desi era vorba ca demolarea se va derula in intervalul 10-20 iulie, a intervenit ceva neasteptat: trecerea din domeniul public in cel privat al municipiului Vulcan. Asa ceva ar fi trebuit sa fie cunoscut, a atras el atentia, sugerand ca, si de data aceasta, ar fi vorba despre modul superficial in care se lucreaza in unele compartimente ale primariei. „Este o etapa”, a incercat sa o dea la liman viceprimarul Pompiliu Barbu, dupa care juristul Gabriel Velea, secretarul Vulcanului, a pus nescaiva indulcitoare juridice. Cum ca nu se putea trece la demolare daca imobilul nu era trecut in domeniul privat. Pai, penelistul ce spusese?!
Mihai Costel, tot de la PNL,
a sesizat ca, in proiect, „nu apar cheltuielile de demolare”. Doamna consilier local Angela Stoica a vrut sa stie daca, intr-adevar, pe terenul ramas liber se va amenaja un loc de joaca pentru copii, asa cum auzise ea. Da, asigurat-o viceprimarul Pompiliu Barbu, „o sa fie loc de joaca pentru copii”. Numai ca, a tinut el sa precizeze, „asta era propunerea initiala, dar, daca vor fi si altele, ele vor fi luate in considerare!”. Cu alte cuvinte, s-a renuntat la azilul pentru batrani. Probabil pe considerentul ca, in zona, functioneaza deja unul administrat de o fundatie locala.