Vulcan / Mâhnirea unui artist care nu şi-a auzit numele

Vulcan / Mâhnirea unui artist care nu şi-a auzit numele

Timp de citire: un minut

Domnul Teodosie Cuciuc este artist plastic şi îndrumător al elevilor înscrişi la secţia de arte frumoase a Clubului Elevilor din Vulcan. Numele său este rostit şi auzit, alături de cele ale celorlalte cadre didactice, în fiecare toamnă când are loc deschiderea oficială a cursurilor de la acest lăcaş de învăţământ.

Din vedere
îl cunoaşte multă lume, dar puţini ştiu, probabil, că statuia minerului din faţa poştei a fost făurită de el. Tot din mâinile lui a ieşit statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Pasul Vâlcan, dar şi cele câteva statui din centrul vechi al Lupeniului. Ca să nu mai spun de cele aflate la locurile de popas de pe Drumul Crucii. Şi tot de numele lui Teodosie Cuciuc se leagă complexul statuar de la graniţa judeţelor Hunedoara şi Gorj. Loc în care, în 2016, s-a amintit, în mod oficial, de intrarea României în Primul Război Mondial, iar peste câteva luni, tot în august, va fi sărbătorit Centenarul Marii Uniri.

Mâhnirea domnului
Teodosie Cuciuc este legată de ceea ce s-a petrecut, în ultimii doi ani, pe această înaltă cotă a Munţilor Vâlcan. La vernisarea crucii pe care se află Mântuitorul şi a statuilor bravilor militari români nicio personalitate dintre cele care au rostit cuvântări nu i-a amintit numele său. Adică uite, domnule, tot ce este aici în materie de statui este creaţia artistului plastic vulcănean Teodosie Cuciuc! În momentul de faţă dumnealui are în lucru alte patru busturi de militari care vor fi dezvelite cu ocazia evenimentului din august. Atunci, speră el, numele-i va fi pe buzele cuiva dintre organizatori.

de Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii