Vulcan / Izvorul trebuie să rămână la locul lui

Vulcan / Izvorul trebuie să rămână la locul lui

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

A fost o surpriză pentru mine ca, deunăzi, să văd macheta a ceea ce se va realiza pe drumul care duce în Pasul Vâlcan. Am amintit de vreo câteva ori starea deplorabilă a locului din preajma de la Crucii lui Bogdan și, desigur, m-am bucurat observând că semnalul tras de ZVJ s-a auzit la administrația publică locală din Vulcan.

 

Firește că,

la momentul potrivit,  voi scrie despre schimbările de acolo. Acum, însă,  voi relata ceea ce se întâmplă, începând de săptămâna trecută, într-un alt loc plin de istorie al Vulcanului. Este cel din Paroșeni, de pe partea stângă a DN66A cum mergi spre Lupeni, cunoscut ca „La trei izvoare”. Troița lângă care curge un izvor care-și ia apa din unirea a trei firicele este situată sub dealul Ploștina. Deal pe care, în anii 30, a fost ridicat osuarul în care se află rămășițele pământești ale ostașilor care au pierit în Pasul Vâlcan în luptele purtate în anii Primului Război Mondial. Amintirea lor este cinstită, an de an, de Înălțarea Domnului.

 

Locul este știut

de foarte multă lume, iar unii oamenii fac popas tocmai pentru a lua apă de la izvor sau pentru a-și răcori fața în zilele toride. În circa o lună, după ce echipele de la primărie vor termina ce au de făcut, locul va arăta altfel. De la domnii Ovidiu Drăgoi și Cristi Rujoi am aflat că troița a fost dusă la recondiționat și tot ce-i aici  va arăta altfel. Se face curat pe deal, se taie bălăriile și vor fi montate bănci, o masă și tot ce este necesar, pentru ca locul „La trei izvoare” să-i invite la popas pe automobiliștii aflați în trecere. Parcarea de peste drum va fi lărgită și amenajată, iar accesul la izvor va fi posibil numai pietonal.

 

Se pare că

cele trei surse de apă, unite într-una singură la troiță, sursa de apă, izvorul, adică, ar urma să dispară. Asta, pentru că, la analize, s-a constatat că apa nu ar fi potabilă. Nu am auzit ca să-i fi mers burta cuiva după ce a băut apă de aici și nici să fi murit din cauza ei. Apoi, dacă dispare izvorul, nu mai e valabilă denumirea pe care locul acesta îl are mai bine de o sută de ani. Dacă nu și mai mult. Așa că e de salutat inițiativa restaurării, dar momârlanii din Paroșeni și locuitorii cartierelor Intervenții și Sohodol s-ar bucura dacă izvorul ar rămâne la locul lui. Așa cum l-au apucat moșii și strămoșii lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii