Acum zece ani am participat la aniversarea unei jumătăți de secol de la deschiderea unei școli de referință din orașul meu natal. Sâmbătă, am fost la sărbătorirea celor șaizeci de ani de existență.
Nu știu dacă,
peste alți zece ani, voi avea ocazia să fiu de față la marcarea a încă unui deceniu trecut de la anul inaugurării ei, dar sunt sigur de un lucru: Școala Gimnazială nr.4 Vulcan va rămâne aceeași instituție de învățământ excelentă în educație. Atât în cel preșcolar, cât și în ciclul gimnazial. Faptul că ea are cel mai mare număr de elevi și, raportat la acesta, foarte multe participări, recompensate cu premii și mențiuni, la diferite competiții școlare, și cadre didactice care-și asumă pe deplin rolul de dascăl o recomandă pe deplin ca fiind instituția de învățământ din Vulcan la care oricare părinte ar vrea să-și vadă copilul.
Festivitatea care a avut loc
sâmbătă, în sala Cinematografului „Luceafărul”, a marcat lansarea monografiei „Clichet de clopoțel: 60 de ani de existență în slujba învățăceilor”, realizată ireproșabil de prof. Gabriela Drăgoi, care, înainte de a-și începe cuvântarea, a solicitat să se țină un moment de reculegere întru amintirea profesorilor plecați dintre noi. Prof. Ecaterina Ilyes, directoarea școlii, s-a referit la activitățile diverse desfășurate de către cei peste șase sute de elevi, sub coordonarea cadrelor didactice, dar și la feluritele întreceri școlare și olimpiade, participări la care efortul elevilor a fost întotdeauna răsplătit. Un cuvânt de salut a venit și de la doamna inspector școlar Mihaela Manolea care a caracterizat școala 4 ca fiind un reper al educației din municipiul Vulcan.
Primarul Cristian Merișanu
a rememorat cu nostalgie anii petrecuți ca elev de generală, iar deputatul Natalia Intotero le-a mulțumit organizatorilor pentru invitația care i-a dat ocazia să fie prezentă la acest moment festiv. Doamna prof. pensionar Elena Paliță, al cărei suflet s-a contopit cu școala, și-a aminti despre colectivul de cadre didactice de la 4 ca fiind dintotdeauna o adevărată familie.
Senatorul Cristian Resmeriță,
încă profesor titular la această instituție de învățământ, și-a mărturisit emoționantul impact profesional pe care l-a avut atunci când, venit de la Lupeni, unde a avut elevi de liceu, a dat peste niște prichindei iscoditori și dornici să pătrundă tainele fizicii. Cuvintele doamnei Ioana Hoca și ale fiicei sale Diana, ambele foste eleve ale Școlii Gimnaziale nr.4, s-au constituit într-un arc de rememorări peste timp. Ceva deosebit, mai ales că, și în cazul altora, cum este și al meu, părinți și copii au fost, la vremea lor, elevi ai acestei prestigioase instituții de învățământ din Vulcan, la care – e de reținut – rata de abandon școlar este de 1 la sută. Mult mai mică decât la celelalte școli din localitate. Indicatorul acesta cred că spune multe despre seriozitatea colectivului despre cum se face școală la nr.4.