La trei puncte ale ordinii de zi a ședinței de consiliu local vulcănean din joia trecută a fost vorba despre probleme de asistență socială. Interesante, nu zic ba, dar, fiindcă ele sunt acum aprobate și pot fi citite pe site-ul primăriei, eu, cum v-am obișnuit, vă voi relata ceea ce s-a discutat, „pe lângă”, cum s-ar spune, la două dintre ele.
Să începem
cu primul proiect, acum deja hotărâre de consiliu local. Este cel referitor la „aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Direcției de Asistență Socială”. Sunt incluse aici modalitatea de finanțare de la bugetul local, cum se acordă asistența socială, cum decurg serviciile sociale, cum se aplică politicile sociale, în vederea protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială. Dacă vă pasionează domeniul, faceți-vă timp și citiți hotărârea de consiliu local!
Nici consilierii
nu au fost curioși, ca să afle mai multe din cele trecute în hotărâre. Dovadă clară este întrebarea independentului Florin Govor care a fost interesat să afle cine conduce Direcția de Asistență Socială. Mi-am dat seama de ce a pus întrebarea asta. Voia să afle din gura primarului că nu mai este „fosta”, adică domnișoara ing. Elena Cușneriuc, cea care a stat mai bine de două decenii la cârma direcției respective. Or, un pic mai demult, se zvonise că Ile a schimbat-o din funcție. De ce? Nu se știe exact, dar, din cele vânturate în afara primăriei, s-ar putea să fie vorba despre ceva documente pe care dumneaei nu a vrut să-și pună semnătura. Așa că s-a făcut rocada. Director executiv al DAS a ajuns doamna Nicoleta Postolache, iar domnișoara Cușneriuc a ajuns pe locul al doilea. Șef serviciu.
Tot Florin Govor
a vrut să afle dacă există un adăpost pentru femeile agresate domestic. Adică bătute de bărbații lor. Răspunsul primarului a fost afirmativ. Da, la căminul de la Dincă sunt amenajate patru camere având această destinație. În momentul de față, este ocupată doar una. În ea locuiește o femeie cu doi copii, cărora, conform legii, li se acordă cazare și mâncare. După un răspuns afirmativ, a venit, însă, și unul negativ. „S-a rezolvat problema transportului copiilor la centrul Pollicino?”, a vrut să afle tot independentul. „Nu!”, i-a zis primarul, scurt pe doi, fără să se mai complice cu explicații.
Și, iată, am ajuns
la al doilea fost proiect de hotărâre legat de social. Este acela „pentru aprobarea Planului Anual de Acțiune privind serviciile sociale administrative și finanțate din bugetul Consiliului Local Vulcan pentru anul 2019”. Plan alcătuit, se spune în raportul de specialitate, după consultarea cu furnizorii publici și privați de servicii sociale. Nu vreau să atentez la timpul dumneavoastră, nici măcar cu un rezumat, povestindu-vă tot ce e trecut în cele trei capitole ale documentului întins pe opt pagini A4. Mai repede cred c-ați fi interesați să aflați ce s-a vorbit la punctul acesta aflat la poziția numărul 4 al ordinii de zi.
Gheorghe Ile a grăit despre reducerea numărului de asistați sociali, despre asistații sociali întreținuți de primărie, despre câți beneficiază de subvenție la plata apei potabile, despre câți au primit ajutoare materiale etc. Numai că, după polologhia aceasta, a sărit cu întrebare Florin Govor care a vrut să afle numărul exact al persoanelor din Vulcan care beneficiază de venitul minim garantat. Amănunt despre care el se mai interesase acum o lună sau două, numai că, atunci, primarul a fentat elegant să dea un răspuns clar.
De data asta
Ile nu a mai putut s-o dea cu fentă, mai ales că și alți consilieri locali ciuliseră urechile. Așa că a zis. Sunt în jur de 180 de persoane. Numai că nu a putut să respire ușurat, fiindcă l-a luat în primire un pesedist de-al lui. Ștefan Fezsner i-a reamintit și l-a îndemnat să aplice legea din octombrie care-i obligă pe edilii șefi locali să le dea cu „delete” vemegiștilor care refuză un loc de muncă. A fost un fel de „Și tu, Brutus?”, fiindcă Ile a rămas vizibil blocat. Așa că, panicat, oarecum, a încercat să se scoată cu un răspuns pe care-l las în seama dumneavoastră, să-l disecați: „E vorba de persoane care nu pot face un serviciu ca angajat!”. Superb, nu? Adicătelea, sunt persoane din acelea cu „frezoane”!