Vulcan: Ile a plătit din bani publici combinaţiile făcute de el cu...

Vulcan: Ile a plătit din bani publici combinaţiile făcute de el cu fondurile europene

Timp de citire: 3 minute
Întrebat, la sfârşitul şedinţei de consiliu local din 19 ianuarie, primarul Gheorghe Ile a confirmat că Primăria municipiului Vulcan a efectuat plata sumei de 621.182,89 de lei, ca urmare a unei decizii judecătoreşti. 
Ceea ce a vrut
să afle consilierul local Florin Mârza este dacă plata s-a făcut din bugetul local. Adică din bani publici. Asta l-a interesat, iar Ile a confirmat. „Au fost câteva mici nereguli”, a suspinat primarul. Acum, ia să vedem care au fost neregulile astea mici şi dacă era corect ca banii să fie înapoiaţi de la bugetul local vulcănean. În urmă cu câţiva ani s-a semnat contractul GRANT nr.1167/14.12.2010 pentru finanţarea proiectului „Modernizarea unităţilor de învăţământ: Şcoala Gimnazială nr.1, Şcoala Gimnazială nr.3, Şcoala Gimnazială nr.4, Şcoala Gimnazială nr.5, Şcoala Gimnazială nr.6 din municipiul Vulcan”. În acest document Primăria Vulcan era parte contractantă şi a organizat procedura de oferte pentru achiziţia publică de lucrări.
Numai că,
sesizat, probabil, un control al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a dat de nişte nereguli grave petrecute la Vulcan. Direcţia Generală de Constatare şi de Stabilire Nereguli Fonduri Europene a dispus, prin nota de constatare întocmită în 2 septembrie 2013, o corecţie financiară în valoare de 621.182,78 de lei (498.982,89 de lei şi TVA în valoare de 122.199,89 de lei). Corecţia înseamnă exact ceea ce şi dumneavoastră v-a trecut prin minte: returnarea celor peste şase miliarde de lei vechi! De ce s-a întâmplat asta? S-a întâmplat, fiindcă primăria vulcăneană a încălcat normele în materie de achiziţie publică la atribuirea contractului de furnizare lucrări întocmit în 19 aprilie 2011. Atunci a fost restricţionat accesul operatorilor economici la procedura de achiziţie publică prin impunerea, în fişa de date a achiziţiei, a unor cerinţe minime de calificare excesive şi restrictive, încălcându-se, în acest fel, prevederile art.178, alin.2 din OUG 34/2006.
Ce înseamnă asta?
Cu bună ştiinţă, Ile şi funcţionarii lui au întocmit caiete de sarcini cu dedicaţie, astfel că doar firmele dragi lui au apucat contracte la aceste lucrări. Numai că primarul, care a mai jonglat şi altădată cu banii publici, a uitat, pesemne, că banii europeni cu care s-au finanţat lucrările din proiect sunt mai rău decât „ochiul dracului”. Procesul de la Tribunalul Hunedoara şi cel de la Curtea de Apel din Alba Iulia au fost câştigate de Primăria Vulcan. Numai că nici MDRAP nu s-a lăsat, a făcut recurs şi a mers cu Ile de gât până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin Decizia nr.3661/18.11.2015 a fost admis recursul declarat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împotriva sentinţei Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia contencios administrativ, iar cauza s-a rejudecat. Sentinţa definitivă făcută publică în 18 noiembrie 2015 consideră ca neîntemeiată acţiunea reclamantei Unitatea Teritorială Municipiul Vulcan. Adică, Primăria Vulcan, reprezentată de către Ile, a pierdut şi a fost bună de plată.
Astea au fost 
„micile nereguli” despre care a pomenit în treacăt primarul Gheorghe Ile. Consilierul local Florin Mârza a aflat chiar din gura ordonatorului de credite ce a vrut să ştie: anume dacă cele peste şase miliarde de lei vechi s-au plătit din bani publici. Crezându-l oligofren atât pe cel care i-a pus întrebarea, cât şi pe ceilalţi, Ile a afirmat cu seninătate – a se citi, a minţit – că suma asta rămăsese necheltuită. Păi, chiar aşa de proşti să-i creadă pe cei din consiliul local? Mă rog, dar problema este cum vor putea fi recuperaţi banii aceştia? Pentru că de ce să plătească contribuabilii vulcăneni combinaţiile financiare ale lui Ile? Nu ştiu dacă, eventual, consiliul local vulcănean se va constitui ca parte civilă într-un proces în care Ile şi firmele agreate de el să fie obligate să returneze cele peste şase sute de mii de lei. În afară de câţiva consilieri locali pe care-i numeri pe degetele unei mâini şi pe încă două ale celeilalte nu-i văd pe alţii care s-ar încumeta la aşa ceva. Iar eu cred că pe asta mizează şi primarul. Cine ar avea curajul să-l tragă pe el la răspundere în privinţa modului în care a jonglat cu fondurile europene?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii