Acum câteva zile, un domn care locuiește în centrul vechi al Vulcanului m-a oprit, ca să-mi spună o chestie interesantă. Locatarii vechilor imobile de-o parte și de alta a străzii Nicolae Titulescu sunt mulțumiți că li s-au asfaltat aleile dintre blocuri, dar există un… dar!
Omul a început
să-mi zică despre aleea care se face imediat la stânga de cum treci de blocul care, pe vremuri, găzduia alimentara, cofetăria, magazinul de confecții și o tutungerie. Ei bine, îmi spunea dumnealui, pe aleea asta, dar și pe celelalte ramificate din ea nu mai vezi urmă din gurile de canal destinate preluării apei pluviale. Ele, aflu tot de la interlocutorul meu, ar fi fost acoperite cu un strat de asfalt atunci când s-au reparat aleile. Din cauza asta, când plouă, asfaltul băltește mai peste tot.
Marți, 14 mai, dimineața
a plouat destul de bine, astfel că nu mi-a fost greu să verific spusele omului. Am intrat printre blocurile vechi dinspre „Penny”. Pe partea asta am dat de vreo două guri de preluare a apei meteorice. După care, salut! În spatele blocului B53, cel cu fosta alimentară, am găsit o singură astfel de gură, dar și asta colmatată. În rest, pauză. Oricât te-ai uita în stânga sau în dreapta, nimic. Mai încolo, pe Aleea Pajiștei, în spatele blocului C55, cel de lângă biserică, nici urmă de gură de canal, darămite de una destinată preluării apei de ploaie. Nici peste drum, pe aleile dintre blocurile din partea nordică, nu-i mai bine din punctul acesta de vedere, m-a liniștit cel care-mi vorbise despre starea asta de lucruri.
Normal,
tot dumnealui a găsit și vinovatul: echipa care a făcut recepția lucrărilor. Posibil, dar nu trebuie uitată „contribuția” celor care au executat asfaltarea. Asta îmi aduce aminte de ceea ce s-a petrecut, cu ani în urmă, pe Aleea Crizantemelor. Când, tot așa, după montarea bordurilor, s-a trecut la asfaltare. Doreii care efectuau operațiunea respectivă au dat cu asfalt peste toate gurile de canal și de preluare a apei pluviale. M-am dus imediat la meșterul care răspundea de ei și i-am atras atenția. Doar după asta, băieții au pus mâna pe târnăcop și le-au eliberat de strânsura asfaltului care le sufoca. Iar, mai apoi, s-a făcut și ceea ce trebuia făcut de la bun început: ele au fost ridicate la nivelul asfaltului de pe carosabil.