Două autospeciale ale pompierilor au urcat, ieri dimineaţă, pe strada Morii din Vulcan. Fiind o stradă numai cu case, cei care au văzut maşinile de culoare roşie au crezut că este vorba despre un foc izbucnit la vreuna dintre gospodăriile de aici. Din fericire nu a fost aşa.
Deşi, în trecut,
au fost incendii pe strada Morii. Şi la capătul de jos, la o casă situată în apropierea primul pod de peste pârâu, şi mai sus, pe un teren care erai clădite mai multe clăi de fân. Marţi, în jurul orei 10:00, maşinile pompierilor au trecut de barajul al doilea. Nu, nu era nimic la casa impunătoare din vecinătatea barajului. Incendiul izbucnise mai sus cu aproape două sute de metri, la o construcţie din lemn.
Una în care
nu locuia nimeni şi care de multă vreme arăta ca fiind abandonată. Cine a ridicat-o a prevăzut, iniţial, ca aici să fie un loc de agrement. I s-a dat şi un nume corespunzător: „Agrement Werst”, iar accesul, căbănuţa fiind pe malul vestic al pârâului Morii, se făcea pe un pod de lemn. Din care, între timp, au rămas doar cele două funii din oţel. Focul a fost stins repede, iar la capitolul pagube nu cred că s-au consemnat prea multe. O parte a clădirii arsă şi, în interior, un pat şi un scaun. Ambele înnegrite. Câţiva agenţi de poliţie mai erau acolo în momentul în care am intrat şi eu în peisaj.
Aşa este regula,
la orice eveniment de natura asta trebuie ca şi poliţia să-şi facă un punct de vedere. Am crezut, la început, că prezenţa lor ar fi fost legată de decesul vreunuia pe care l-a prins focul în interior. Nici vorbă de aşa ceva. Cum nu se ştie nici cum a izbucnit incendiul. Varianta unui scurt-circuit este exclusă. În zona este curent electric doar deasupra, pe cablurile de înaltă tensiune. Şi, cum nici fulgere sau trăsnete nu s-au văzut şi auzit, e foarte probabil ca focul să fi fost pus de o fiinţă omenească. Concluziile pompierilor vor confirma sau infirma varianta asta.