Vulcan. Fază avansată în realizarea unui proiect de mare interes cetățenesc

Vulcan. Fază avansată în realizarea unui proiect de mare interes cetățenesc

Timp de citire: 2 minute

Proiectul „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar”, aflat în curs de derulare la Vulcan, este unul de mare interes cetățenesc și va permite realizarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri.

Terenul pe care

se va realiza acest obiectiv are o suprafață de 49.332 mp și a fost identificat cu extrasul de carte funciară nr.62973 Vulcan, teren care, se spune în referatul de aprobare, „îndeplinește cumulativ condițiile Ghidului specific – condiții de accesare a fondurilor europene aferente în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.I.A.”. Mai exact, este vorba de terenul la care se ajunge după ce, trecând linia ferată de pe strada Teodora Lucaciu, faci imediat la stângă. Odată cu realizarea centrului va fi modernizat și drumul care, în prezent, este betonat doar pe primii aproximativ o sută de metri. Pentru investiția aceasta au fost aprobate Nota conceptuală, Tema de proiectare și Documentația studiu de fezabilitate.

În ședința ordinară

din 30 ianuarie 2024 a Consiliului Local Vulcan a fost actualizată valoarea proiectului „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar”.  În 22 decembrie 2022, când a fost depusă cererea de finanțare, valoarea totală a proiectului era de 4.558.786,52 de lei, din care cheltuielile eligibile ajungeau la 3.830.913,04 de lei, iar cele neeligibile la 727.873,48 de lei. În luna martie a anului 2023, a fost semnat Contractul de finanțare nr. C311A012000289 având următoarele valori: * valoarea totală a finanțării nerambursabile:  3.830.913,04 de lei, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 727.873,48 de lei. Este specificat faptul că valoarea TVA va fi suportată numai pentru cheltuielile purtătoare de TVA declarate eligibile în urma verificării realizate de MMAP.

În luna mai 2023,

a fost semnat contractul de servicii pentru întocmirea documentației faza SF și faza PT, contract nr.27745/25.05.2023, în baza căruia a fost întocmită documentația faza DF și fata PT și au fost obținute avizele solicitate prin certificatul de urbanism, fiind emisă și autorizația de construire. După întocmirea documentației „Proiect tehnic deviz general faza PT” au rezultat următoarele valori. Valoarea totală a investiției este de 5.773.899,80 de lei, inclusiv TVA, din care valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 3.830.913,04 de lei la care se adaugă 727.873,48 de lei, TVA aferent cheltuielilor eligibile, și 1.215.113,28 de lei reprezentând cheltuieli neeligibile. Conform  prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, modificarea bugetului contractului de finanțare trebuie dezbătută și aprobată de către consiliul local. Lucru care s-a făcut în penultima zi a lunii ianuarie.

Prin înființarea

centrului de colectare prin aport voluntar va fi posibilă, și la Vulcan, dezvoltarea unui management eficient al deșeurilor prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii