Problema pusă în discuție de către consilierul local Daniel Lehăceanu este una mai veche, iar rezolvarea ei i-ar bucura pe mulți cetățeni din Vulcan care locuiesc la case de colonie. Asta, fiindcă dorința lor este aceea de a ajunge proprietar de drept atât al locuinței propriu-zise, al terenului pe care aceasta este construită, cât și al grădinii. De-a lungul timpului au fost depuse cereri care nici acum nu sunt încă soluționate.
Chestiunea mi-a amintit
de cazul unui locuitor din Cocoșvar. Cartier în care și domnul Daniel Lehăceanu are casa părintească pe care vrea s-o pună la punct. Acum să tot fie cincisprezece ani, un cetățean din acest vechi cartier vulcănean depusese o cerere prin care, sătul să mai aștepte atribuirea gratuită, a solicitat să i se vândă terenul de lângă casă. Ceva în jurul a trei sute de metri pătrați, parcă. A venit expertul autorizat și agreat de primărie care a verificat, a măsurat și a scos, apoi, prețul la care terenul ar putea fi cumpărat. Foarte asemănător, la prima vedere, am scris eu atunci, cu acela pe care același expert îl stabilise, cu ceva timp înainte, pentru terenul de peste șase mii de metri pătrați, cumpărat de fostul primar pe drumul spre cabană: 1,08 euro/mp în cazul celor șase hectare și 10,8 euro/mp pentru cei 280 mp ai omului cu casă în Cocoșvar.
Doamna jr. Mihaela Rogobete,
secretarul general al municipiului Vulcan, a recunoscut că, da, au fost înregistrate numeroase cereri pe Legea 231/2018 care prevede atribuirea gratuită a terenurilor și, ca atare, „încercăm să facem ceva, ca să-i ajutăm pe oamenii cu case de colonie, pentru ca să le poată fi atribuite și lor titluri de proprietate pe aceste terenuri”. „Începutul acestui demers este promițător, a adăugat primarul Cristian Merișanu, facem tot ceea ce depinde de noi, după care se merge la consiliul județean. Rezolvăm, astfel, o problemă care e de zeci de ani!”.