Vulcan / Consilierul local Ştefan Feszner îi face dreptate regretatului profesor Francisc...

Vulcan / Consilierul local Ştefan Feszner îi face dreptate regretatului profesor Francisc Czimbalmoş

Timp de citire: 2 minute

A fost o vreme în care acțiunile culturale și sportive programate să se desfășoare la Vulcan erau puse la punct și discutate pentru întregul an încă din luna decembrie a celui precedent sau, în cel mai rău caz, în ianuarie, la început de an.

Ulterior,
ușor, ușor, din motive financiare și, mai precaut, conform principiului, nu aduce anul ce aduce luna, s-a convenit ca acțiunile de acest gen, împreună cu banii alocați pentru ele, să fie aduse în discuție în luna premergătoare desfășurării. Când se vorbea dacă mai are rost sau nu ca acțiunea să aibă loc sau dacă e bine ca, pentru ele, să fie cheltuită o sumă sau alta. O schimbare majoră a intervenit, însă, la începutul lui 2023.

În ședința de îndată
din 2 februarie, la ordinea de zi a fost prezent și “proiectul de hotărâre privind aprobarea acțiunilor culturale (mai demult apărea și mențiunea sportive – n.a.) care se vor desfășura în perioada februarie-august 2023”. Adică, pe durata a șapte luni. Programul cuprinde șaisprezece acțiuni culturale și sportive al căror cost, conform sumei alocate fiecăreia, ajunge la suma de 290.000 de lei. Evaluarea și modul de organizare ale acestora au fost bine gândite, a apreciat Pompiliu Barbu, președintele Comisiei Cultură-Sport din Consiliul Local Vulcan. Veți afla la momentul respectiv despre fiecare acțiune în parte, mai ales că, așa cum a atenționat primarul Cristian Merișanu, s-ar putea ca, în program, să intervină modificări.

Acum am să mă refer
doar la prima acțiune din program. Cea care va avea loc în Pasul Vâlcan și care urmează să fie programată la sfârșitul acestei luni sau la începutul celei viitoare. Denumită, în trecut, “Serbările Zăpezii”, “Bucuriile Zăpezii”, sau mai nu știu cum, în actualul program ea a fost botezată “Cupa Schiorului Vulcănean”. Pentru desfășurarea concursului de schi, de săniuțe, snowboard, premii, bannere și dulciuri și spectacolul de final a fost prevăzută suma de zece mii de lei. O sută de milioane vechi. Surpriza plăcută și pentru mine, recunosc, a venit în momentul punerii în discuție a proiectului de hotărâre.

Cel care s-a
înscris la cuvânt a fost consilierul local Ștefan Feszner. Propunerea sa, pe care a transformat-o în amendament, a fost scurtă și la obiect. Aceea ca acțiunea din Pasul Vâlcan să fie denumită “Cupa memorială prof. Francisc Czimbalmoș la schi”. El și-a argumentat spusele prin aceea că, pe lângă un apreciat cadru didactic, domnul profesor Francisc Czimbalmoș, acum dus dintre noi, a fost cunoscut și ca un mare iubitor al sportului, schiul fiind unul în care domnia sa a excelat. S-a putut observa că propunerea lui Ștefan Feszner i-a luat prin surprindere și pe colegii de consiliu și, chiar dacă a existat o tentativă de temperare a demersului său, amendamentul propus a trecut cu majoritate de voturi.

Ulterior,
am aflat chiar de la el că propunerea nu a fost discutată nicidecum, înainte, cu colegii de partid, așa cum se procedează, de obicei, la fiecare ședință de consiliu local. Efectiv, mi-a mărturisit Ștefan Feszner, el s-a săturat, în ultimii ani, de denumiri cu bucurii și surprize ale zăpezii. Or, indiscutabil, s-a gândit el, o personalitate a Vulcanului, așa cum a fost domnul profesor Francisc Czimbalmoș, trebuia repusă în drepturi. “Și mă bucur că am reușit în acest demers!”, a încheiat el cu modestie.

Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii