Vulcan / Capelă lângă biserică

Vulcan / Capelă lângă biserică

Timp de citire: 2 minute

Cultele religioase din Vulcan sunt cumpătate atunci când este vorba de cheltuirea banilor pe care îi primesc de la administrația publică locală sau prin donațiile făcute de enoriași. Se procedează ca atare, pentru că legea care permite atribuirea ajutorului financiar spune cât se poate de clar care trebuie să fie destinația acestora.

 

La una dintre parohii,

de exemplu, se fac eforturi pentru ducerea la sfârșit a construcției noii biserici. La cea din centrul vechi al orașului s-a reușit, de curând, să-i fie schimbat acoperișul. Tot ceva de reparat la acoperiș a fost nevoie și la bisericuța din capătul estic al localității, iar la parohia din cartierul situat la trei kilometri de oraș s-a amenajat un spațiu de priveghere a celor decedați. Clădirea în care a funcționat dispensarul, iar, mai apoi, composesoratul, a fost oferită de primărie, dar truda, munca, propriu-zisă, pentru amenajarea capelei funerare le-a aparținut câtorva bărbați energici din acest cartier. Cam pe astea s-au dus banii, pe lângă, desigur, rezolvarea unor chestiuni mai mărunte, dar absolut necesare, ca să le numesc așa.

 

La o capelă funerară

se lucrează, acum, și la Parohia ortodoxă nr.1, păstorită de părintele Ionel Onuț. Amenajarea  se află în curte, lângă peretele nordic al bisericii. Ideea construirii unei capele funerare în această parte a Vulcanului este mai veche. Inițial, cel care, cu ani în urmă a vrut s-o realizeze, a fost președintele de atunci al organizației pensionarilor din localitate. Numai că nu a mai ajuns să facă asta în spațiul pe care dumnealui pusese ochii. E posibil să fi fost așa și din cauza împotrivirii cuiva de la vârful administrației publice locale de atunci.

 

Mai e de lucru la

capela funerară a Parohiei 1. Cam un an și ceva, dacă nu chiar doi. În mare, ea se aseamănă cu cea din cartierul Sohodol. Are două spații de priveghere și  unul destinat păstrării documentelor bisericești. Părintele Ionel Onuț este încrezător că, ajutați de bunul Dumnezeu, cei care muncesc voluntar la capelă o vor duce la bun sfârșit. Așa cum a fost, de fapt, și cu clădirea de alături în care se fac slujbe de părăstas, pomeni sau agape creștinești. De capelă se vor folosi, în primul rând enoriașii, spune sfinția sa, cei care au contribuit financiar, iar după aceea se va mai vedea cum se va proceda.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii