Vulcan / Cândva, o mândreţe de clădire, în prezent, o epavă

Vulcan / Cândva, o mândreţe de clădire, în prezent, o epavă

Timp de citire: 2 minute
Cândva arătoasă şi funcţională, clădirea din imagine avea un rost bine definit în comunitatea locuitorilor din cartierul Paroşeni-Sohodol. A fost, mai întâi, locuinţă parohială, apoi a adăpostit, într-o latură, oficiul poştal, iar în cealaltă grădiniţa. Acum nu mai e nimic din ce a fost.
Imobilul arată jalnic
Din orice punct cardinal l-ai privi. Latura lui sudică este vizibilă şi de la drum. Clădirea a ajuns în starea asta după retrocedarea sa către proprietarul care o deţinuse înainte de naţionalizare. De la oamenii care-şi făceau de lucru la garajele din apropiere am aflat că acesta ar fi murit demult. Prin urmare, clădirea le-a fost dată băieţilor săi. Neînţelegerea ar fi fost între ei. Unul ar fi vrut s-o vândă, dar celălalt s-a opus. Preţul cerut pe imobil, aşa cum s-a auzit, ar fi fost, totuşi, unul exagerat. La suma aceea de bani nimeni nu credea că s-ar fi găsit vreun cumpărător.
Anii au trecut,
iar clădirea, lipsită de atenţia şi îngrijirea moştenitorilor, a început să se năruie. De aş fi ştiut cum ajunge, m-aş fi străduit să poată fi donată, cumva, grădiniţei, mi s-a zis că ar fi spus doamna preoteasă al cărei soţ a fost, ani la rând, parohul bisericii şi duhovnic al comunităţii de aici. Şi oamenii regretă, la rândul lor, faptul că nimeni nu s-a ocupat de clădire. Totul în interior este năruit. Căpriorii acoperişului şi tavanul stau să cadă, dar copiii tot se aventurează înăuntru. Când vreun vârstnic le atrage atenţia asupra pericolului la care se expun, ăia mici se zgâiesc la el şi-l iau la mişto. Până acum nu s-a petrecut nimic rău, Doamne, fereşte! dar nu e exclus.
Oamenii ridică din
umeri când îi întrebi dacă imobilul a intrat cumva în atenţia administraţiei publice locale vulcănene. „Nu cred, mi-a răspuns unul dintre bărbaţi, nu am văzut pe nimeni de la primărie să fi venit pe aici!”. Dacă aşa stau lucrurile, cred că se impune neapărat intervenţia Primăriei municipiului Vulcan. Nu ştiu în ce fel. Poate se va proceda în mod similar ca în cazul imobilului de pe strada Romană nr.1 Fostul cămin de nefamilişti, început să fie reparat şi apoi abandonat de către braşovenii care-l cumpăraseră. Este posibil ca şi impozitul pe teren şi pe clădire al poştei din Sohodol să fi rămas neachitat ani de zile după retrocedare. Ca atare, nu e greu de văzut dacă actualii proprietari nu ar fi interesaţi de cedarea lui în condiţiile ştergerii sumelor datorate la administraţia publică locală. Nu ştiu, asta ar fi o cale. Nu mă substitui nici consiliului local, nici primarului Ile şi nici vicelui său. Mi-am dat doar cu părerea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii