Vulcan / Bancnota falsă pusă în circulaţie

Vulcan / Bancnota falsă pusă în circulaţie

Timp de citire: 3 minute

S-a întâmplat în seara zilei de vineri, 26 ianuarie, la parterul imobilului cu numărul 10 de pe strada Traian din Vulcan. Aici funcţionează un magazin mixt de la care locatarii cartierului se aprovizionează cu alimente şi cu alte produse necesare în gospodărie.

În seara amintită,
la ora închiderii, domnul Dumitru Paraschivu, proprietarul magazinului, a venit, ca de obicei, să ridice banii din vânzări şi să se asigure că totul e în ordine. După o scurtă discuţie cu vânzătoarea, s-a pus să numere banii. Ca om care, de când se ocupă de afaceri, i-au trecut felurite bancnote prin mână, s-a simţit ca şi curentat când i-a venit rândul uneia de 500 de lei. Ceva nu era în regulă cu ea. Deşi, aparent, firul de siguranţă era prezent, la pipăit nu se simţea „plasticatul” acela specific bancnotelor. De curiozitate a comparat-o cu una de 100 de lei. Surpriză! Cea de cinci sute era mai mică. Domnul Mitică Paraschivu şi-a dat imediat seama că are în mână o bancnotă falsă.

Chiar în seara aceea
s-a dus la poliţie şi a depus o reclamaţie, însoţită, fireşte, de bancnota suspectă. Luni, a revenit şi a adus şi înregistrările video surprinse de camera de supraveghere. Subofiţerul de serviciu i-a spus că reclamaţia şi imaginile vor fi trimise la poliţia judeţeană, fiindcă cei de acolo se ocupă de rezolvarea unor asemenea cazuri. A doua zi, marţi, 30 ianuarie, a sunat la Deva. Reclamaţia şi materialele anexate nu ajunseseră încă la poliţiştii de la judeţeană. I s-a spus să stea liniştit, fiindcă, în circa o săptămână, va fi anunţat de începerea cercetărilor. Vineri, 2 februarie, când mi-a telefonat, domnul Paraschivu, nu primi­se nicio veste de la Deva. Îngrijorat că şi alţi negustori ar putea să ajungă în situaţia lui, s-a gândit să facă publică păţania sa.

Pe de altă parte,
pare oarecum de neexplicat faptul că organul poliţienesc judeţean se mişcă aşa de încet în rezolvarea cazului semnalat la Vulcan. Mai ales că imaginile reţinute de camera de supraveghere sunt clare. La ora 19.28 şi 43 de secunde pe uşa magazinului intră doi tineri. Mai întâi ei îşi spală ochii peste produsele expuse, după care se decide ce să cumpere. Pe rând, la ei ajung două pachete de ţigări, două pungi cu cipsuri, biscuiţi vrac şi un PET cu suc. Totul în valoare de 50 de lei şi câţiva bani. Când vânzătoarea le spune cât costă totul, unul dintre băieţi îi întinde bancnota de cinci sute de lei pe care, până aici, o ţinuse în mână. Doamna de la tejghea se uită fugar la ea, o pune la o parte, după care numără restul şi îl înmânează unuia dintre tineri. Apoi, pune bancnota în sertarul casei de marcat. La ora 19:38 cei doi ies din magazin. Parcă simţind în sinea ei că nu e în regulă cu bancnota aceea, vânzătoarea o mai scoate de câteva ori şi, ţinând-o la lumină, o priveşte cu atenţie.

Între timp,
cunoscuţi cărora domnul Mitică Paraschivu le-a arătat imaginile au fost convinşi că băieţii ar fi de undeva din zonă, iar o cercetare poliţienească grabnică ar putea să clarifice dacă este sau nu aşa. Pe dumnealui – mi-a spus chiar el – nu-l interesează dacă cei doi sunt cei care au falsificat bancnota sau doar că au pus-o în circulaţie. El vrea, pur şi simplu, să-şi recupereze banii! Apoi, mai este ceva care bate la ochi. Ora la care suspecţii au acţionat. La una de seară, după ce se făcuseră ceva vânzări, iar în casă erau suficienţi bani pentru rest. Nu ştiu ce-ar mai putea fi adăugat la cele spuse? Eventual un sfat pentru comercianţi! Acela de a fi foarte atenţi când li se întinde, pentru plată, o asemenea bancnotă. Eu unul, dar cred că şi alţii, nu am mai văzut una de cinci sute de nici numai ştiu când!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii