Vulcan / Actualizări la noua tehnologie

Vulcan / Actualizări la noua tehnologie

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Concomitent cu lucrările de introducere a noilor rețele de canalizare și de apă potabilă, desfășurate în toate localitățile Văii Jiului și care creează disconfort din cauză că, temporar, totul nu mai este cum a fost, societatea în folosul căreia de fac aceste lucrări este beneficiara încă uneia, mai puțin vizibilă în privința modului în care este efectuată.

 

Luni după amiază

eram cu un prieten la o plimbare pe Bulevardul Mihai Viteazul din Vulcan, când, undeva după „Ciupercă”, mi-a arătat o cutie de tablă amplasată pe margine. De fapt, am văzut de când se lucra la montarea ei, dar am crezut că e ceva ce ține de renovările ce se fac la restaurantul și grădina de vară aflate la câțiva metri. Așa am aflat că este vorba de un punct de achiziție și de transmiteri de date (RTU), unul din cele aproximativ 130  de acest fel amplasate în Valea Jiului. Un astfel de dispozitiv comunică presiunile de pe magistrala de ape și de pe rețelele de distribuție, debitele de plecare din stațiile de tratare, debitele de încărcare la fiecare rezervor de înmagazinare a apei potabile și tot ceea ce transmit senzorii de înregistrare a calității apei (turbiditate, pH, clororezidual liber). Totul se face din aplicația SCADA – supraveghere și control al parametrilor funcționali ai sistemului de apă și calității acesteia.

 

Tot de la prietenul meu

care se știe foarte bine cu treburi de acest gen am mai aflat că tehnologia de acum o înlocuiește pe cea SCADA din anii 1997-2000  la care transmisia era prin stații radio. De fapt, chiar în locul despre care vorbesc se poate vedea, mai în spate, vechiul dispozitiv montat pe un stâlp având în partea de sus o antenă. Cel de acum nu mai are nevoie de unde radio, pentru a transmite datele, fiindcă o face prin aplicații GSM. „E un pas înainte, toate componentele s-au aliniat la noua tehnologie”, a precizat prietenul meu inginerul. Tot el mi-a spus că va fi schimbat și actualizat la noua tehnologie și  sistemul de RTU-uri de la vanele automate de pe aducțiuni și vanele motorizate. Deși mai puțin vizibil marelui public, procesul este în plină desfășurare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii