Miercuri, 21 octombrie, în jurul orei 11:50, pe autostrada A1, între Orăştie şi Sebeş, în zona localității Pianu, s-a produs un accident rutier în care a fost implicat un microbuz în care se aflau mai multe persoane.
Microbuzul a părăsit la un moment dat partea carosabilă şi s-a răsturnat. În interiorul acestuia au fost prinse, între numeroasele bagaje şi caroseria contorsionată, peste 10 persoane, printre care şi copii.
Un jandarm hunedorean, căpitanul Daniel Tănase, aflat în timpul liber, se deplasa cu mașina pe ruta Orăştie-Sebeş și a observat microbuzul care tocmai se răsturnase. A oprit imediat şi a anunţat evenimentul la numărul de urgenţă 112.
„Având în vedere experienţa profesională acumulată în nenumărate situaţii întâlnite în carieră şi gestionate alături de colegii din I.S.U. Hunedoara, ofiţerul a oferit cu acurateţe toate datele necesare operatorilor 112 din judeţul Alba, pentru ca aceştia să cunoască în cel mai scurt timp situaţia concretă de la locul producerii accidentului, iar factorii de decizie ai agenţiilor implicate în gestionarea unor astfel de situaţii să adopte cât mai repede hotărâri adecvate. Astfel, autorităţile din judeţul Alba au activat Planul roșu de intervenție şi au deplasat la faţa locului mijloace de intervenţie adecvate. Apoi, ofiţerul, alături de colegul său de drum şi conducătorul unui autotren au ajutat să iasă persoanele aflate în microbuz, au oprit alţi conducători auto care să ajute la acordarea sprijinului şi au acţionat pentru prevenirea producerii unui incendiu cu mijloacele avute în maşinile personale, deoarece din zona motorului ieşea fum. Prevenirea producerii unui incendiu era extrem de importantă, deoarece o persoană era încarcerată şi nu a putut fi scoasă până la sosirea pompierilor”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara.
Interesantă și tristă, ca tot tabloul sângeriu de altfel și pe care nu-l dorim niciodată repetat, a fost și declarația căpitanului de jandarmi hunedoreni, Tănase Daniel, care nu s-a dat în lături în a ajuta victimele: „După ce ne-am convins că nu va izbucni un incendiu, am încercat să ținem conștiente persoanele grav rănite, până la sosirea echipajelor medicale. Era un tablou şocant, cu mult sânge… Cei care au fost scoşi din microbuz țipau si plângeau… O atenţie deosebită am acordat-o copiilor, să nu cumva să pătrundă pe carosabil şi să fie accidentaţi”.
Fără comentarii. Mulțumim căpitane!