Vietnamezii din Lupeni

Vietnamezii din Lupeni

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

„Harnici și ascultători”, după cum i-a caracterizat șeful lor de echipă, 22 de lucrători veniți tocmai din îndepărtata Asie, mai exact din Vietnam, trăgeau tare la săpat de șanțuri, pe un ger amețitor, în Cartierul „Braia” din Lupeni, acolo unde cei de la Apa Serv Valea Jiului au o lucrare de schimbare a canalizării.

Tabloul acțiunii se petrecea în ziua de miercuri, 17 februarie, mai exact în zona din spatele Cinematografului „Cultural”, acolo unde mă aflam alături de primarul Lucian Resmeriță, pentru a vedea cum decurg lucrările de reabilitare, chestiuni ce au fost publicate într-un articol prezentat de ZVJ în ediția de joi.

„Haideți să mergem să vedeți ce fac vietnamezii noștri!”, mi-a spus înainte de a intra în clădirea cinematografului primarul. „Despre ce vietnamezi vorbiți?”. „Cei de-acolo, care lucrează la canalizare”.

Într-adevăr, uitându-mă mai atent înspre blocul ce are intrările pe strada Spiru Haret, în spatele lui, am zărit câteva pâlcuri de oameni. Unii munceau, alți vreo trei-patru se încălzeau în jurul unui foc.

Ajungând la ei, am încercat să stau de vorbă cu ei, să-i întreb cum se simt în România, aici în Vale, că doar nu în fiecare zi vezi oameni din Vietnam să muncească în Valea Jiului. A fost destul de greu să mă înțeleg cu ei, oamenii nu știau o iotă română, iar engleza o vorbeau destul de greu și de stâlcit doar vreo doi-trei dintre ei. Astfel că am apelat la șeful lor de echipă, iar acesta la unul dintre ei care știa și ceva engleză, dar și câteva frânturi de limbă română. Mai prin semne, mai prin cuvinte ușoare, repetate, am reușit să port un dialog.

„Suntem din octombrie aici. Am venit din Arabia Saudită și Kuweit, de la căldura de-acolo, sufocantă, am ajuns la frigul de-aici, ceea ce a însemnat o acomodare destul de grea pentru noi, dar ne-am obișnuit… Avem familii mulți dintre noi, alții nu suntem căsătoriți, dar, firește, la toți ne este dor de familii, de soții și copii, de frați și surori, de țara noastră și de locurile natale. Dar nu avem ce face, am venit să lucrăm și să trimitem bani acasă. Ne place aici în Valea Jiului, e o zonă frumoasă, dar acum, iarna, e cam frig, acesta fiind cea mai mare problemă pentru noi. Noi n-am venit cu haine groase la noi și asta a fost o problemă. Vedem localnicii îmbrăcați gros, pregătiți… noi avem hainele pe care le avem… Dar așteptăm încălzirea vremii, să vină primăvara și lucrurile se vor schimba”, ne-a spus unul dintre vietnamezii intervievați.

De la șeful de echipă român am aflat că toți sunt angajații celor de la Hidroconstrucția, care face lucrarea pentru Apa Serv Valea Jiului la Lupeni, iar salariul pe care aceștia îl primesc este undeva în jurul a 725 de dolari. Nu știm dacă suma acordată nu este undeva la 1.000 de dolari și de-acolo se trag banii pentru cazare și masă, trei mese pe zi, nimeni nu ne-a spus exact, dar știm că locuiesc la o pensiune de pe raza orașului Uricani.

„Sunt harnici și ascultători, nu ne creează probleme și ne descurcăm la treabă cu ei. Singura problemă e frigul, dar acum s-au mai obișnuit. Vă dați seama că au venit de la 40 de grade din Emirate, la vreo 10 grade cât erau prin octombrie… apoi la minus cu mult cât este acum… nu e ușor”, ne-a mai spus șeful lor de echipă.

Primarul Lucian Resmeriță, care a stat deoparte la aceste discuții, ne-a spus ulterior că e mulțumit de proiectul celor de la Apa Serv privind schimbarea canalizării, dar și că îi apreciază pe acești vietnamezi veniți să lucreze tocmai în Valea Jiului

„Dar sunt situații și unde nu sunt mulțumit, oamenii din oraș la fel, deoarece se face mizerie mult prea mare și nu ar trebui să fie așa. Când am astfel de situații, îi spun constructorului că nu vreau să distrugem prin aceste lucrări, bune și importante de altfel, zonele frumoase ale orașului. Se poate lucra și mult mai organizat, mult mai atent, și cred că, până la urmă, au înțeles ce le spun. Bine, nu fac așa peste tot, dar există cartiere unde s-a întâmplat așa și le-am spus că nu e în regulă și să fie mai atenți, mai profesioniști.

Acești oameni cu care ați stat de vorbă sunt într-adevăr de apreciat, lucrează atât de departe de casă pentru a-și putea întreține în țară la ei familiile… Eu când îi văd mă gândesc întotdeauna cu tristețe la tinerii români plecați pentru o pâine mai bună să lucreze prin lume. Mare păcat că nu își pot găsi de lucru în țara lor, acasă la ei. Dar deocamdată așa e situația, din păcate, să sperăm că și din acest punct de vedere vor veni vremuri mai bune pentru noi, românii” , ne-a spus Lucian Resmeriță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii