Stațiunea Parâng are de trecut un mare hop până marți la prânz, vântul măturând tot ce îi stă în cale la peste 1.800 altitudine cu o viteză a rafalelor de peste 100 km/oră. Salvamontistul șef al stațiunii petroșenene, Remus Popescu, ne spune că meteorologii au anunțat din timp acest fenomen și este instaurat un cod galben de vânt. Firește, salvamontiștii sunt pregătiți să intervină în orice moment la nevoie.
Zăpada rezistă
Să sperăm că nu vor fi probleme și că vântul se va mărgini să bată doar sus pe creste și nu și în stațiunea propriu-zisă, că atunci sigur vor fi probleme.
„Mai jos, cam de la 1.700 de metri în jos, vântul bate mai slab dar se simte bine. A dat cu lapoviță și ploaie, vremea e urâtă și chiar dacă deocamdată telescaunul merge, nimeni nu se află pe pârtii, e ceva normal la cum stă treaba. Din fericire, chiar dacă a plouat și duminică a fost cald și în stațiune, undeva la + 5 grade Celsius, stratul de zăpadă rezistă, iar de mâine se anunță o răcire a vremii, accentuată începând din ziua de joi, astfel că dacă se va opri vântul în week-end se va putea schia liniștit”, a declarat luni pentru ZVJ, Remus Popescu.
Reșițean – rătăcit prin Parângul Mic
Vorbind de situația la zi din Parâng cu salvamontistul șef, l-am întrebat și de cazurile cu accidente avute în week-end.
„Deși stațiunea a fost animată și s-a schiat foarte mult, nu au fost, din fericire, decât trei cazuri: două duminică și unul sâmbătă. Cazuri ușoare, normale pentru această perioadă pe pârtii, nimic însă grav, ceea ce nu poate decât să ne bucure. A mai fost un caz de rătăcire, cu o zi înainte de începerea week-end-ului, dar și acela s-a finalizat cu bine. Omul, un bărbat de 47 de ani din Reșița, a avut mare noroc. Pe scurt, a plecat, singur, să se plimbe puțin, că s-a plictisit, după cum ne-a spus ulterior. Singur a luat-o pe munte, era echipat bine, nu zic nu, dar e riscant să pleci iarna așa, de unul singur, se pot isca multe: să se schimbe vremea brusc și să te rătăcești, să dea peste tine o haită de lupi, să aluneci și să te accidentezi la vreun picior și să rămâi blocat undeva și așa mai departe. La un moment dat, a venit ceața și omul nostru s-a rătăcit! A sunat la un prieten, nici măcar la 112, care ne-a înștiințat! Noroc că i-a spus prietenului cât de cât mai exact pe unde a luat-o și astfel, după descriere, ne-am dat seama cam pe unde ar putea fi. Am plecat imediat cu ATV-ul din dotare și l-am găsit în afara stațiunii, în zona Parângul Mic. Cam asta se întâmplă când pleci singur, hai-hui, iarna și ar fi tare bine dacă turiștii n-ar mai face treaba asta…”, ne-a spus Remus Popescu.
Probabil că, ca și în cazul litoralului, unde salvamarii au, de asemenea, probleme cu turiștii când sunt valuri și curenți mari, o legislație în care să existe și niște amenzi ce pot fi aplicate de salvamontiști în astfel de cazuri, sau de jandarmeria montană, ar mai stopa din nebuniile astea, care consumă energie, bani și forță umană pentru astfel de inconștienți.