Din această, săptămână traseul Via Transilvanica poate fi parcurs și on-line. O mare parte din traseu a fost surprins în imagini panoramice Street View, pe Google Maps, tocmai pentru a fi mai accesabil. Trebuie doar să accesați site-ul viatransilvanica.com și să vă faceți timp pentru a vă putea bucura de frumusețile țării noastre.
Din 24 noiembrie, toți pasionații de călătorii, drumeții, cei care vor să descopere România din orice colț al lumii, au la îndemână o noua digitalizare a țării noastre. Vorbim de Via Transilvanica, un traseu turistic de 1.400 km care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin.
Via Transilvanica este un proiect ce a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Drumul unește zece județe și peste 400 de localități și cătune. Un traseu dedicat celor care iubesc drumeția, natura și sportul. Și care se străbate la pas sau cu bicicleta.
O mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil din această toamnă, în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Imaginile panoramice au fost realizate de pe un triciclu special conceput pentru acest traseu, anunță reprezentanții Google. Peste 850 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume, cu o simplă conexiune la internet.
În august 2023, o echipă de fotografi Google Street View din România a condus un triciclu special conceput, dotat cu o cameră panoramică, de-a lungul traseului pentru a fotografia unele dintre cele mai uimitoare părți ale Via Transilvanica, natura fiind personajul principal.
Via Transilvanica în județul Hunedoara începe prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte – Costești Deal – Ludeștii de Sus – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Nucșoara – Sălașu de Sus – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Poarta de Fier a Transilvaniei.
Traseul este marcat de indicatoare și borne din andezit, personalizate individual de artiști naționali și internaționali. Via Transilvanica oferă turiștilor oportunitatea de a cunoaște comunitățile locale și de a descoperi un patrimoniu construit și natural care cuprinde o istorie de peste 2000 ani.
Acest traseu de lungă distanță este asemănător cu El Camino sau Traseul Appalachian. Este un traseu de 1.400 de kilometri care traversează Transilvania în România, conectând 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Proiectul, inițiat de Asociația Socială Tășuleasa, a fost distins de curând cu Public Choice Award 2023 în cadrul European Heritage Awards.
Via Transilvanica este primul traseu de distanță lungă din România. A fost inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari.