Plutărit de pe Mureş, organizarea unui concert al trupei „Arhaic” în Peştera Bolii şi câteva acţiuni ecologice comune cu cei de la „Pro Pescar” şi Apele Române, împreună cu copii şi tineri din Petroşani, iată doar câteva dintre acţiunile pregătite de ecologiştii din această harnică şi apreciată asociaţie.
Deşi e vară şi e sezon de vacanţă, plutăritul şi Peştera Bolii fac membrii asociaţiei ecologice „Petro Aqua” Petroşani să îmbine utilul cu plăcutul, activităţile acestora având strânsă legătură cu una dintre cele mai vechi ocupaţii ale omului şi cu cea mai cunoscută peşteră în materie de turism din judeţul Hunedoara.
Petro Aqua pregăteşte în aceste zile a 56-a expediţie cu pluta pe Mureş!
Într-o discuţie purtată cu comitetul de conducere al asociaţiei, am aflat că anul acesta plutaşii asociaţiei vor participa la cea de-a 56-a expediţie pe Mureş, un record naţional dacă ţinem seama de toate expediţiile cu pluta ce se desfăşoară în ţară, doar anumite comunităţi de plutaşi din Moldova ţinând cât de cât pasul cu hunedorenii de la Petro Aqua.
„Pe 24 iulie va începe a 56-a expediţie cu pluta pe Mureş, având ca obiective acţiuni de identificare a zonelor poluate de pe Râul Mureş. Cu această ocazie, ne-am propus o tentativă de realizare a unui film-documentar, cu toate locurile şi obiectivele importante de pe Valea Mureşului. Aici ne gândim în primul rând la obiectivele istorice, castele, fortificaţii, urme arheologice, conace vechi, apoi la floră şi faună, la peisaje şi tot ce ţine de această minunată vale, inclusiv chestiuni ce privesc latura ecologică. Toţi ştim ce ţară minunată avem, dar facem prea puţin să scoatem acest lucru în evidenţă. Acest documentar, făcut de amatori în ale filmărilor, cum suntem unii dintre noi, va avea tocmai acest rol. Pe de altă parte, filmarea va rămâne ca un document vizual în arhiva asociaţiei noastre, o mărturie peste timp a unui episod din plutăritul pe Mureş organizat de Petro Aqua”, ne-a declarat vicepreşedintele asociaţiei petroşenene, Ovidiu Rizopol.
Peste 200 de teste vor arăta câţi nitraţi înghit zilnic cei de pe Valea Mureşului
Acţiunea de pe Mureş are în primul rând un caracter ecologic. Ovidiu Rizopol ne spune şi ce activităţi vor fi întreprinse în acest sens: „Împreună cu societatea Aqua Carpatica vom testa, în zonele locuite de pe Valea Mureşului, cantitatea de nitraţi pe care o conţine apa de băut din fântinele şi puţurile localităţilor de pe traseu. În sensul acesta primim peste 200 de teste, numite testele purităţii apei, iar această acţiune se înscrie în Programul Naţional “Află câţi nitraţi are apa pe care o bea copilul tău!”. Tot legat de acest lucru, ca şi în anii trecuţi, vom colecta în saci deşeurile întâlnite în anumite zone poluate de pe Mureş, aşa cum facem de fiecare dată, urmând ca autorităţile locale de-acolo să trimită maşini care să le colecteze. An de an au fost strânse, fără exagerare, zeci de tone de deşeuri, pet-uri, haine, ambalaje şi alte mizerii pe care Mureşul abia le mai suportă. E păcat că oamenii nu înţeleg rolul apelor curgătoare în circuitul mediului înconjurător şi faptul că ele, apele, trebuie lăsate aşa cum le-a dat Dumnezeu”.
Trupa „Arhaic” din Alexandria concertează pe 21 august, din nou, la Peştera Bolii
Şi vara aceasta, iubitorii de muzică instrumentală folclorică şi folk îi vor putea auzi din nou cântând în Peştera Bolii pe cunoscuţii teleormăneni din trupa „Arhaic”, care vor fi prezenţi pentru a doua oară la peşteră şi pentru a patra oară în Valea Jiului. Interesant este faptul că cei de la „Arhaic” au venit cu această iniţiativă, luând legătura cu administratorii peşterii, şi nu invers. Semn că, ultima dată, s-au simţit minunat în concertul inedit desfăşurat pe scena peşterii.
„În 21 august vor să vină la Peştera Bolii, să susţină un nou concert. Noi am fost de acord şi vrem ca până atunci să facem toate pregătirile şi să promovăm cât mai bine evenimentul, astfel încât oamenii din Valea Jiului, iubitori de acest gen de muzică, să vină la acest concert într-un număr cât mai mare. E vară, e cald, e mai frumos la peşteră ca niciodată, astfel că aceia care nu se află în concediu pot să petreacă pe 21 august o zi de neuitat la Peştera Bolii”, ne-a declarat preşedintele asociaţiei, Imre Szuhanek.
„Pro Pescar” şi „Petro Aqua” – acţiuni comune la lacul din Dealul Maleii
O acţiune de vară a celor de la „Petro Aqua” va avea loc luna viitoare la lacul de pe Dealul Maleii din Petrila, administrat de Asociaţia de Pescuit Sportiv-Recreativ „Pro Pescar” Petroşani. „Împreună cu preşedintele Carvaţchi de la această asociaţie, dorim să avem măcar o acţiune, dacă nu chiar mai multe, la acel lac administrat de dumnealor. Este vorba de o acţiune ecologică, unde să implicăm copii şi tinerii din cele două asociaţii, precum şi un concurs de pescuit sportiv. Rămâne să stabilim data sau datele şi, la vremea potrivită, vom anunţa din timp acest lucru. Şi dumnealor au făcut acolo, la lac un lucru minunat, scoţând în evidenţă un fost lac murdar, plin de bălării şi de animale moarte. Astăzi avem un lac curat, plăcut, populat cu o mulţime de peşti şi o zonă ecologizată total, un adevărat obiectiv pescăresc şi turistic petrilean. “Omul sfinţeşte locul”, spune un vechi proverb. La acel lac, el se potriveşte de minune”, ne-a mai declarat Imre Szuhanek.
Continuă acţiunile cu copii pe străzile Petroşaniului
Tot preşedintele asociaţiei „Petro Aqua” ne-a mai spus, legat de aceste acţiuni de vară, că ecologiştii vor continua munca începută împreună cu cei de la Sistemul Hidrotehnic Petroşani, din cadrul Apelor Române, şi cu elevi de la şcoli, prin împărţirea de pliante cu caracter informativ, ecologic, acţiuni urmate de recomandări făcute de copii adulţilor întâlniţi cu privire la respectarea mediului înconjurător. „Aceste acţiuni sunt constructive mai mult decât orice. Când vine copilul şi îţi întinde pliantul, rugându-te apoi să păstrezi curăţenia, să păstrezi apele curate, să nu mai arunci mizerie şi pet-uri prin pădure şi aşa mai departe, n-ai cum, tu adult, să nu rămâi impresionat şi să nu-ţi aduci aminte de gesturile şi expresia feţei unui copil atunci când ai lângă tine deşeurile şi vrei să scapi de ele. Atunci, pe moment, te gândeşti imediat la sinceritatea şi puritatea acelui copilaş, care cândva ţi-a întins cu nevinovăţie şi sinceritate un pliant şi te-a rugat, uitându-se în ochii tăi de adult, să respecţi mediul. De aceea am ajuns la concluzia, toţi din asociaţie, că aceste campanii cu copiii trebuie continuate. N-ar strica niciodată ca aceste campanii cu copiii să fie făcute în cât mai multe şcoli şi oraşe din Valea Jiului, astfel încât educaţia ecologică să pornească de aici, iar prin acest mod să se încerce sensibilizarea cetăţenilor puşi de fapte rele în ceea ce priveşte natura şi mediul înconjurător”, este de părere Imre Szuhanek.
Peştera Bolii – deschisă zilnic publicului larg
La final vă informăm că aceia care doresc să meargă la Peştera Bolii o pot face în fiecare zi a săptămânii, „de luni până luni”, cum ne-au spus cei de la „Petro Aqua”, în fiecare zi existând acolo minim doi oameni care asigură, în intervalul orar 10:00-18:00, contactul cu turiştii. Oameni pregătiţi de fiecare dată să însoţească pe traseu grupurile de turişti şi să le dea absolut toate informaţiile.
Corneliu BRAN