Valea Jiului a atins cea mai mare producţie din istoria ei

Valea Jiului a atins cea mai mare producţie din istoria ei

Timp de citire: 2 minute

„Marţi, 20 decembrie [1949], în întreaga Vale a Jiului a fost o mare sărbătoare a muncii. Toate exploatările văii, toţi minerii au răspuns propunerii tovarăşului Crainic Pamfil, responsabilul unei brigăzi utemiste din mina Petrila şi au lucrat în schimbul de onoare în cinstea aniversării tovarăşului Stalin.

Pretutindeni domnea o fierbere cu totul neobişnuită. Preparaţia Petrila, care prelucrează cărbunele din trei mine, abia a prididit, urcând cu ascensorul din adâncul minei Petrila, venind din Lonea, pe calea ferată, zburând în cupele furnicularului peste dealuri tocmai de la Aninoasa, cărbunele s-a adunat în cantităţi uriaşe.

Luni, începând de la orele 6 dimineaţa, angajamentele s-au împlinit.

În primul şut, la sectorul III al minei Petrila, cea mai mare producţie au obţinut-o brigăzile utemiste. Brigada condusă de Crainic Pamfil cel care a lansat chemarea pentru schimbul de onoare, a scos 100 vagoane de cărbuni, realizând astfel în acest şut aproape patru norme zilnice.

Activitatea brigăzii a fost un exemplu pentru toate celelalte echipe. Nu a existat nici o absenţă, s-a lucrat într-o disciplină exemplară şi s-au realizat însemnate economii de explozibil.

În abatajul-cameră cu două fronturi al brigăzii lui Nichita Ion, s-a lucrat fără contenire. Brigada a căutat să realizeze cât mai multe economii de explozibil pe un frontal. S-a puşcat dimineaţa numai cinci găuri în loc de 10-15 ca de obicei.

Folosind chibzuit stratul de cărbune moale, brigada lui Nichita a dărâmat două câmpuri cu un singur rând de exploziv. La sfârşitul şutului, la gura minei, marca brigăzii utemiste înregistra 101 vagonete. Norma era întrecută de conci ori!

Sectorul III al minei Petrila a extras în primul schimb 480 de vagonete faţă de 810, adică atât cât ar fi realizat în mod obişnuit în toate trei schimburile. Întreagă mină a scos în contul şutului de dimineaţă circa 1.500 tone de cărbune, asigurându-şi astfel îndeplinirea angajamentului colectiv de muncă al exploatării de a da în toate cele trei schimburi de onoare 4.000 tone de cărbune.

Până marţi la ora 6 dimineaţa. Petrila a produs circa 4.500 de tone, cea mai mare cantitate de cărbune extrasă vreodată la Petrila, într-o zi.

La Lonea, la Aninoasa, la Lupeni, în toate exploatările miniere ale Văii Jiului, producţia a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”. [„Drumul Socialismului”, Anul I, Nr.9, Deva, 26 decembrie 1949].

Felix OSTROVSCHI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii