Uricani / Zile contracronometru pentru Dănuţ Buhăescu în așteptarea ajutorului guvernamental

Uricani / Zile contracronometru pentru Dănuţ Buhăescu în așteptarea ajutorului guvernamental

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Săptămâna trecută, de la ora trei și un sfert în dimineața zilei de vineri, primarul Dănuț Buhăescu a fost mai mult oaspete în propria-i locuință. În ziua aceea a ajuns acasă pe la unsprezece seara și a zăbovit cât să îmbuce ceva în fugă, să bea o cafea și cât să se schimbe de haine și de încălțăminte.

Nu a stat o clipă
la sfârșitul săptămânii trecute. A fost prezent în toate locurile inundate de apele Jiului de Vest în care începuseră acțiunile de intervenție cu oameni și utilaje și unde se trecuse deja la evaluarea pagubelor preliminarii produse de revărsări. Nu-i stradă în localitățile componente ale orașului Uricani care să nu suferit, mai mult sau mai puțin. Pe toate le-a străbătut Dănuț Buhăescu, ca să vadă cu ochii lui cum se prezintă situația. A luat la pas Lazărul, Retezat, Dacilor, Strugurelului, Valea Paroșenilor Manolești, Păroasa, Jandarmeriei, Fețele Topliței, Dosu Pribeagului, Platoul Soarelui, Haiducilor, Bilugu, Mârșăvoni, Dinoni și Pietroasa. Alături de pompieri, a avut grijă ca oamenii să fie evacuați de urgență din locuințele afectate.

A luat legătura cu
cei de la Drumurile Naționale, de la Apele Române, Enel, Apaserv, Distribuție Gaz și cu alte instituții care au intervenit prompt în teren. La o primă evaluare, mai bine de douăzeci de drumuri locale, multe poduri, podețe și ziduri de sprijin au fost distruse de apele revărsate. Ca să nu mai amintesc de rețeaua de apă potabilă și de cea de gaz sau de cea de electricitate. În Valea de Brazi și Câmpu lui Neag nu mai funcționa nicio rețea de telefonie mobilă. 148 de gospodării, case, anexe, și terenuri agricole, au fost distruse de ape. 51 ha de teren arabil și 98 ha de pășuni și fânețe din intravilan au devenit de neutilizat. Pagubele de la cele extravilane nu au fost încă evaluate.

Luni și marți au
mers pe teren specialiștii experți de la Prefectura Hunedoara, de la Consiliul Județean Hunedoara, de la Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcții, de la Drumurile Naționale, de la drumurile județene și locale ale consiliului județean, de la Direcția Agricolă, Romsilva și, firește, funcționari ai Primăriei Uricani. Miercuri, la ora 13.00, au fost terminate rapoartele care conțin constatările membrilor acestor comisii. Acestea vor sta la baza inițierii de către prefectură și consiliul județean a unui proiect de hotărâre de guvern, pe baza căruia Guvernul României va aloca sumele de bani necesare despăgubirii cetățenilor și refacerii parțiale a infrastructurii afectate.

De fapt, chiar
miercuri dimineața, primarul Dănuț Buhăescu a fost prezent în zonele în care se continua dirijarea cursurilor de apă în vechea lor matcă și se acționa pentru asigurarea provizorie a căilor de acces spre gospodăriile țărănești.
„Până la sfârșitul acestei luni avem în vedere să fie refăcute în întregime rețelele de apă potabilă și de gaz, mi-a zis Dănuț Buhăescu, urmând ca, mai apoi, în funcție de cât de repede se mișcă guvernul, să fie alocate sumele necesare refacerii structurilor afectate și înlăturării stricăciunilor”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii